Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci budou na žádost ODS znovu řešit Babišovy kauzy

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční ODS prosadila návrh, aby se Sněmovna na nynější schůzi znovu řešily kauzy týkající se ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak zatím nebude muset poslancům sdělovat, jak postupuje při řešení vládní krize.

ODS chce přimět Babiše k tomu, aby se nevyhýbal odpovědím na otázky, které se týkají jeho obchodů se společností Agrofert, kterou vlastnil. Termín projednávání ale stanoven nebyl. "Jistě najdeme společně termín, kdy tady bude pan ministr financí, aby ta debata mohla proběhnout," uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Babiš se z dnešního jednání Sněmovny omluvil. Stanjura by chtěl mimo jiné znovu otevřít otázku Babišovy koupě a zaplacení jednokorunových dluhopisů nebo jeho vztah s bývalým ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou.

Už tuto středu by ale Sněmovna na návrh opoziční TOP 09 měla řešit, jak je to s údajně nadměrným využíváním zajišťovacího příkazu Finanční správou kvůli splnění daňové povinnosti. Informaci si Sněmovna vyžádala přímo od Sobotky.

Příkaz má umožnit v odůvodněných případech získat do úschovy částku, která by podle finančních správců odpovídala budoucí výši daňové povinnosti. Podle TOP 09 ale četnost používání těchto příkazů stoupá od doby, kdy je ministrem financí Andrej Babiš (ANO), a likvidují se tím podnikatelé.

Poslanci dnes odmítli požadavek KSČM, aby je předseda vlády v souladu s požadavkem z minulé schůze dolní komory informoval o postupu ve vládní krizi už tento pátek, tedy po návratu prezidenta Miloše Zemana z Číny.

Zeman přislíbil po ukončení své čínské mise rozhodnout o premiérově požadavku na odvolání Babiše, který už je s odchodem z vlády smířen. Předseda vlády chce Babišův odchod kvůli nejasnostem ohledně jeho obchodů s Agrofertem a podezření z ovlivňování médií. Hlava státu by chtěla mimo jiné znát jméno jeho nástupce v čele ministerstva financí.

Sobotka v pondělí odmítl, aby se Babišovou nástupkyní na ministerstvu financí stala jeho náměstkyně Alena Schillerová. Podle premiéra je Schillerová odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy, tedy včetně Babišova Agrofertu. Byla by prý také Babišovou prodlouženou rukou v úřadě.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy