Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci zřejmě posílí kontrolu zpravodajských služeb, vznikne úplně nový orgán

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanci zřejmě posílí kontrolu zpravodajských služeb. Podle novely, která dnes prošla opakovaným druhým čtením, by pod sněmovní kontrolu spadaly všechny zpravodajské služby, tedy i civilní rozvědka. 

„Pevně věřím, že v tomto duchu budeme schopni dotáhnout projednávání zákona do konce," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na předloze panuje prakticky všeobecná shoda.

Sněmovní komise v tuto chvíli kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná armádní zpravodajská služba, jež se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci. Pokud bude předloha schválena, poslanci budou nově dohlížet i na Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědky.

Novelou také vznikne orgán nezávislé kontroly, který by měl být složen z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných lidí. Kontroloval by všechny zpravodajské služby, navíc i takzvané živé věci, byť s omezeními.

Členem kontrolního orgánu se bude moci stát výhradně český občan, který dosáhl 40 let a má vedle vysokoškolského právnického vzdělání taky prověrku na stupeň přísně tajné. Složení orgánu bude vybírat Sněmovna na návrh vlády na dobu pěti let.

V kontrolním orgánu nebudou moci zasedat lidé, kteří byli v posledních třech letech příslušníky nebo zaměstnanci bezpečnostních sborů a ozbrojených sil. Zákon vylučuje taky prezidenta, členy vlády, jejich náměstky, poslance, senátory, soudce i krajské nebo obecní zastupitele. Poslankyně za ANO Jana Lorencová navrhla rozšíření okruhu těchto lidí na podnikatele, kteří v posledních třech letech pracovali pro veřejnou správu nebo pobírali dotace. Kontrolní orgán by navíc musel posílat vládě každého půl roku zprávu o činnosti, kabinet by o obsahu informoval veřejnost.

ODS také žádá vyšší ochranu tajných služeb před vyšetřovateli. Policisté by museli mít podle jedné z úprav Marka Bendy povolení vrchního soudu k prohlídce objektů, v nichž se nacházejí materiály označené za tajné a přísně tajné.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vojenské zpravodajství BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy