Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rektoři vysokých škol: Valachová by měla zůstat a dokončit nejdůležitější části své agendy

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by měla zůstat ve svém úřadu a dokončila přípravu státního rozpočtu a další agendu. Uvedlo to dnes ve svém prohlášení předsednictvo České konference rektorů (ČKR). Už minulý týden Valachovou podpořila také Národní rada pro sport, která v pátek vyzvala premiéra, aby její demisi nepřijímal. 

Valachová se rozhodla rezignovat v reakci na kauzu podezřelého rozdělování sportovních dotací. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že nechce být záminkou pro ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby k ní odváděl pozornost od svých vlastních potíží a útočil na ČSSD. Rektoři ocenili, že přijala svou politickou odpovědnost, přesto by si přáli, aby ve funkci zůstala.

„Vzhledem k tomu, že do konce funkčního období vlády zbývá jen několik měsíců, předsednictvo ČKR by uvítalo, aby ministryně Kateřina Valachová ve svém úřadu zůstala a dokončila nejdůležitější části své agendy, především implementaci novely vysokoškolského zákona a přípravu resortní části státního rozpočtu na rok 2018," uvedli rektoři v prohlášení, které poskytl mluvčí Univerzity Karlovy v Praze Václav Hájek.

Valachová si podpory rektorů cení, ale její rozhodnutí rezignovat k 31. květnu to neovlivní, napsalo ČTK tiskové oddělení ministerstva. Své rozhodnutí Valachová už v pátek potvrdila premiérovi. Písemně mu prý chce svou demisi podat ještě před koncem měsíce, aby ji mohl předat prezidentovi.

Pro Valachovou je však důležité, aby byla zachována kontinuita ve vedení ministerstva. S premiérem prý už v pátek mluvila o „nezbytných krocích pro školy, učitele a děti". Chtěla by, aby zůstaly zachovány rozpočtové požadavky pro školy a aby se podařilo prosadit kariérní řád v Senátu a zajistit financování sportu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes ČTK řekl, že má na příští dny naplánované schůzky s jejími možnými nástupci. Příštího ministra chce najít do konce května, kdy Valachová úřad opustí. Spekuluje se o tom, že by jím mohl být dosavadní náměstek Stanislav Štech. Konkrétní jména kandidátů na funkci nechtěl premiér prozradit.

Témata:  Kateřina Valachová MaTV Ministerstvo školství Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy