Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o vojácích z povolání bude přísnější, ve Sněmovně se strhla ostrá debata

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Poslanci dnes schválili vládní novelu zákona o vojácích z povolání. Podmínky nároku profesionálních vojáků na příspěvek na bydlení, na některé složky služebního platu nebo na náhradu jízdních výdajů se zpřísní.

Vojákům se novelou přestanou krátit příplatky na bydlení v případech, že sdílejí ve větším počtu jeden byt. Krácení vedlo podle důvodové zprávy k tomu, že si začali hledat samostatné pronájmy.

Jízdné mezi místem bydliště a místem služby bude armáda vyplácet jen pro cesty po Česku. Někteří vojáci totiž uvádějí i zahraniční bydliště. Předloha dále například stanoví nároky vojáka, pokud by byl zajat v Česku. Nyní se zákon týká jen zajetí v zahraničí.

K předloze se rozvinula poměrně ostrá debata, stočila se k armádním nákupům. Zejména poslanci ODS, ale také TOP 09 vyčítali ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) to, že nebyl schopen předloni ani loni vyčerpat rozpočet ministerstva a není za ním podle nich žádná významná investice. Stropnický uvedl, že tento "tyjátr" nechápe. "Odmítám, aby se armáda takto špinila a pošlapávala," řekl ministr.

Zmínil už ukončené a připravené investice například do útočných pušek, pistolí, munice, nových obrněnců nebo radiolokátorů. "Nemám ráda divadelní estrády," komentovala Stropnického vystoupení Jana Černochová (ODS). Ministra označila za fňuknu.

Vojáci, kteří jsou na pěti služebních místech, budou moci být v případě odvolání propuštěni ze služebního poměru, pokud pro ně nebude jiné vhodné služební místo. Jde o náčelníky Generálního štábu Armády ČR, Vojenské kanceláře prezidenta policie a Vojenské policie, ředitele Vojenského zpravodajství a velitele Hradní stráže.

Vládní novelu zákona o vojácích z povolání ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Témata:  Armáda České Republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Martin Stropnický

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy