Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psycholog varuje: Vrah z Klánovického lesa je nenapravitelný, resocializace není možná

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - U soudu s klánovickým vrahem Oldřichem Konrádem (51) dnes promluvil znalec z oboru psychologie. Resocializace obžalovaného je podle něj nereálná a vyloučená. Konrádovi hrozí až doživotní trest.

Názor psychologa může mít podle soudkyně významný vliv na výši uloženého trestu.

Psycholog Jiří Klose řekl, že na stupnici od jedné do sedmi označil možnost Konrádova opětovného začlenění do společnosti nejméně příznivým stupněm sedm. Svůj názor zdůvodnil mimo jiné kriminální historií obžalovaného, jeho neukotveností v pracovních i společenských vztazích i jeho postojem k trestné činnosti. Jediné pozitivní faktory - tedy dobrá úroveň Konrádova intelektu a jeho přiznání - prý tento závěr nemohou zvrátit.

U soudu dnes vypovídal také muž, kterého Konrád postřelil den po Štědrém večeru 2013 v pražských Dolních Počernicích. Svědek Konráda pronásledoval poté, co obžalovaný vykradl jeho sousedy. "To, že střílí, jsem pochopil až v okamžiku, kdy padly výstřely. Zbraň jsem vůbec neviděl," řekl. Při incidentu instinktivně vyskočil a natočil se ke střelci bokem, což mu možná zachránilo život. Střela ho tak totiž namísto do břicha zasáhla do stehna, odkud prošla do hýždě.

Vražda z června 2014 zůstávala dlouho neobjasněná, protože Konráda s obětí nespojovalo vůbec nic. Muž měl smůlu, že se s detektorem kovů dostal do blízkosti skrýše, kde si Konrád schovával kořist z desítek vloupání do rodinných domů. Obžalovaný tvrdí, že chtěl muži pouze sebrat detektor, střílet prý začal až po vzájemné rvačce. Svou oběť trefil třikrát do hlavy.

ČTK získala kompletní text dopisu adresovaného soudu, v němž Konrád žádá o uložení doživotního trestu. Za jeho přáním nestojí lítost. "Měl jsem na vazbě možnost přemýšlet o svém životě dost dlouho na to, abych dospěl k závěru, že můj další život na svobodě nemá v podstatě žádný smysl, protože po případném propuštění z dlouhodobého výkonu trestu nebudu mít kde bydlet, nikoho venku nemám, na koho bych se mohl obrátit, a budu opět muset řešit existenční problémy včetně dluhů a exekutorů," napsal.

Témata:  vražda Praha soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy