Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost v ČR? Tajná služba zjistila, že z Česka putovaly peníze Islámskému státu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Praha – Vláda by příští týden měla projednat zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku v Česku za rok 2016. V ní se uvádí, že tajné služby v loňském roce získaly poznatky, které se týkaly podezření z financování terorismu. Nejméně jedna platba z Česka byla adresována Islámskému státu.

V části o terorismu zpráva poukazuje na činnost Bezpečnostní informační služby (BIS). Mluvčí BIS Ladislav Šticha dnes potvrdil, že agenti zaznamenali minimálně jeden případ odchozí platby z Česka směrem ke známé teroristické skupině. Blíže však případ komentovat nechtěl, protože se podle jeho slov jedná o velmi citlivé informace, jejichž prozrazení by mohlo ohrozit či zcela zmařit dlouhodobou úspěšnou zpravodajskou práci.

I loni se BIS zaměřila na problematiku, zda Česko nevyužívali teroristé pro cesty do míst bojů za Islámským státem nebo při návratu zpět do Evropy. V loňském roce podle zprávy nebyly zaznamenány odchody k IS ze strany cizinců žijících v Česku. Tajná služba neodhalila ani případy, kdy by přes Česko putovali bojovníci IS. Od února platí novela trestního zákoníku, která zpřísňuje postihy za podporu terorismu. Financování terorismu se podle normy stalo samostatným trestným činem, za který hrozí až 12 let vězení.

I v roce 2016 ale lidé z jiných zemí, kteří nepatřili k IS, cestovali přes Česko do oblastí bojových operací v Sýrii, přičemž využívali hlavně pražské letiště. Ve výroční zprávě za rok 2015 BIS upozornila, že z Česka celkem odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím. Pocházeli z islámského světa a v tuzemsku pobývali jen krátkodobě.

Riziko podle zprávy představuje pronikání a šíření radikálních salafistických či wahhábistických učení a vlivů na české území.Existuje totiž riziko, že by mohly zvyšovat úroveň radikalizace ve společnosti, přispívat k šíření extremistických vlivů a vytvářet živnou půdu pro terorismus.

V minulém roce bylo zaznamenáno několik jedinců s radikálními postoji, kteří chtěli například založit uzavřené společenství uplatňující právo šaría, informoval Šticha. „Česká muslimská komunita těmto ojedinělým snahám nenaslouchá. Z bezpečnostního hlediska je ovšem nutné prostředí pečlivě monitorovat s cílem včas zachytit připadnou hrozbu radikalizace," doplnil Šticha.

Témata:  Islámský stát BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy