Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena upadla v bytě, dcera ji nechala na zemi umírat dva měsíce. Hrozí jí 10 let za mřížemi

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Žena údajně nechala ležet svou matku dva měsíce na podlaze ve společném bytě, aniž jí přivolala lékařskou pomoc. Matka zemřela po otravě krve způsobené proleženinami. Obžalovaná pracuje pro jeden z bezpečnostních sborů a za úmyslné ublížení na zdraví je hrozí až 10 let za mřížemi.

Městské státní zastupitelství v Praze poslalo případ k soudu. Podle státního zástupce obžalovaná nezavolala lékaře poté, co její nemocná matka upadla v ložnici na zem a nemohla se zvednout.

Ženě se podařilo doplazit se do předsíně, posadit se, opřít se o zeď a následně se položit na podlahu, v čemž jí prý dcera pomohla, ale poté ji na místě ponechala. Obžaloba zmiňuje, že matka byla obézní a dcera s ní prakticky nedokázala pohnout.

Matka na zemi údajně zůstala od 5. září do počátku listopadu 2015. "V důsledku toho, že ležela dlouhou dobu nahá na podlaze chodby bytu nebo na tenké matraci v takřka v neměnné poloze přikrytá pouze dekou, se postupně horšil její zdravotní stav," popsal žalobce. Podle něj muselo postupně být i naprostému laikovi zřejmé, že bez odborné lékařské pomoci se stav ženy nezlepší. Od konce října prý trpěla vysokými teplotami, posledních pět dní před smrtí nepřijímala potravu a přestávala komunikovat. Zemřela v noci po svých narozeninách.

Státní zástupce připouští "určitou nevoli" ze strany matky, která do nemocnice nechtěla. Přesto trvá na tom, že dcera jí pomoc přivolat měla. Poukazuje na to, že poblíž jejich bytu měla ordinaci praktická lékařka, která za pacienty chodila i domů a kterou dcera sama pravidelně navštěvovala se svými zdravotními problémy i v době, kdy už její matku postihla zmíněná nehoda. Lékařce se však o nemohoucnosti matky nezmínila.

Témata:  vražda Praha soudy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy