reklama

ČTK to řekl mluvčí univerzity Václav Hájek. Na Albertově si studenti tradičně připomínají historické události z let 1939 a 1989. „Před chvílí nám volali z Magistrátu hlavního města Prahy a informovali nás, že letos Albertov 17.11. vyhrála opět Univerzita Karlova, konkrétně Centrum spolku studentů a absolventů UK," uvedl.

Mluvčí uvedl, že program setkání na Albertově zatím není jasný. Měl by být tradičně důstojnou připomínkou událostí, které vedly k uzavření vysokých škol nacisty a k pádu komunismu. Jeho cílem bude prý snaha lidi spojovat a ne rozdělovat.

Stejně jako loni žádosti o rezervaci Albertova poslalo více částí univerzity. Oznámení přišlo na magistrát bezprostředně po půlnoci dnešního dne, kdy bylo poprvé možné o místo žádat.

Loni měl o Albertov zájem i aktivista iniciativy Proti projevům nenávisti Jan Cempera, který ale nakonec uvítal, že tam budou studenti. Zamluvil si tehdy i Hradčanské náměstí, kde uspořádal protest proti politice prezidenta Zemana, a magistrát mu povolil průvod na a z Albertova.

Magistrát oznámení průběžně vyhodnocuje a pro konečné pořadí musí vyčkat, než se na úřad dostanou oznámení ze všech komunikačních kanálů. Po určení prvního oznamovatele se magistrát snaží o dohodu mezi svolavateli akcí na totéž místo, případně jim navrhne jiné místo. Pokud dohoda nevznikne, je později oznámené shromáždění zakázáno.

O pořádání akcí na 17. listopadu je každoročně velký zájem. Letošní počet oznámení na různá shromáždění v ten den odhaduje magistrát kolem dvaceti, řekl ČTK jeho mluvčí Vít Hofman.