Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní krize je vyřešena říká po nominaci Pilného Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Andrej Babiš i dále trvá na tom, že jeho z vlády bylo nespravedlivé. Přesto považuje vládní krizi za vyřešenou. Pokud bude mluvit s prezidentem Milošem Zemanem, požádá ho, aby ho odvolal z vlády a jmenoval ministrem financí poslance Ivana Pilného (ANO). 

Babiš i dnes označil své důvody za vylhané a kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že mluví v souvislosti s ním o podezření z daňových úniků. Z vyvolání vládní krize znovu obvinil ČSSD, sociální demokraté tak podle něj reagovali na porážku v podzimních krajských volbách a na nízké preference.

Předseda sociální demokracie řekl, že ho k tomuto kroku vedlo podezření, že Babiš neplatil daně a že ovlivňoval média, která vlastnil. Babiš dnes řekl, že se chystá poslat Sobotkovi dopis, v němž ho vyzve, aby v souvislosti s ním přestal mluvit o daňových únicích. V opačném případě je připraven bránit se proti takovým výrokům soudní cestou.

Po odchodu z ministerstva se na Babiše už nebude vztahovat zákon o střetu zájmů a mohl by tak vyzvednout zpět ze svěřenských fondů holding Agrofert, který do nich vložil na počátku února. Dnes ale řekl, že se k takovému kroku nechystá.

„Ale v momentě, když přestanu být ministrem, tak určitě budu přemýšlet o tom, jak nějakým způsobem naložit s médii, která jsou v tom fondu, aby skutečně nějakým způsobem byly vyřešeny mimo dosah toho fondu," řekl. Konkrétní kroky, jak chce naložit s mediální skupinou Mafra, do níž spadají mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, neupřesnil. Prý chce zajistit, aby „novináři Mafry nebyli stále napadáni".

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy