reklama

Podle Netopila likvidační práce ještě nějakou dobu potrvají. Vnitřek budovy je zavalený. Je tam vrstva sutin poté, co se zřítily střechy i části zdí. Na místo dorazil statik, podle něhož zbytek objektu čeká demolice. "Ocelová nosná konstrukce haly je teplotou, která dosahovala kolem 2000 stupňů, velice narušena. I laik zdálky vidí, že ocelové nosníky jsou pokřivené a že je nutné to zbourat, aby nedošlo k ohrožení zdraví," uvedl statik František Nevařil.

Požár zasáhl jednopodlažní objekt o půdorysu asi 15krát 30 metrů. Plameny šlehaly vysoko nad střechu a uvnitř vybuchly tlakové lahve. Hasiči byli nuceni objekt hasit pouze zvenku. Postupně vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu. Nasadili 17 jednotek profesionálů i dobrovolníků, celkem asi 100 hasičů. Hasili také z košů čtyř automobilních žebříků. Práci kromě výbuchů komplikoval i vysoký žár, který byl tak silný, že se v jednom momentu zasahujícím hasičům začaly tavit obličejové masky dýchací techniky.

Intenzivní žár také ohrožoval část techniky a opláštění jedné ze sousedních průmyslových hal. Hasiči zabránili tomu, aby se plameny na okolní budovy rozšířily. Podle Netopila byly v jedné části hořícího objektu umístěny zásobníky s 200 tunami tuku a menší množství hořlavých kapalin. Zásah si vyžádal velké množství vody i pěnidla.

Lokalizace požáru byla hlášena krátce po 01:00. Ráno byly odvolány některé jednotky hasičů, postupně jejich počet klesl až na zmíněné tři. Na místo události byli vysláni také příslušníci chemické laboratoře hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm. Kouř z požářiště naštěstí stoupal kolmo do vyšších vrstev, a zplodiny hoření tak přímo neohrožovaly obytné oblasti Otrokovic a okolních obcí. Nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší hasiči nenaměřili.