Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman se vrátil Číny, Sobotka už mu poslal návrh na jmenování nového ministra financí

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznámil, že návrh na jmenování poslance Ivana Pilného (ANO) ministrem financí byl doručen na Pražský hrad.

Prezident Miloš Zeman se dnes krátce po půlnoci vrátil z návštěvy Číny, před odletem na ni uvedl, že se vládní krizí bude zabývat po svém návratu.

"Návrh na jmenování Ivana Pilného ministrem financí doručen na Hrad. Od 5. května tam leží odvolání (dosavadního ministra) Andreje Babiše (ANO). Je nezbytné, aby prezident konal dle ústavy," napsal Sobotka.

Zeman dosud návrhu na Babišovo odvolání nevyhověl. Sobotka dnes připomněl, že návrh prezident obdržel 5. května. Dodal, že Zemanovi nic nebrání, aby návrhu vyhověl. "Myslím si, že by prezident měl jednat bez zbytečného odkladu a nic nebrání prezidentovi, aby následně jmenoval nového ministra financí a nového místopředsedu vlády," řekl Sobotka novinářům

Premiér zdůraznil, že Zeman by měl postupovat v souladu se svými ústavními povinnostmi. "Myslím si, že je potřeba, aby rozhodl co nejdříve," řekl Sobotka. Dodal, že má připravený návrh kompetenční žaloby, kterou chce použít v případě, že Zeman nebude jednat "bez zbytečného odkladu".

Sobotka v úterý v rozhovoru s ČTK řekl, že je třeba, aby prezident ihned po svém návratu z Číny vyhověl návrhům na personální změny ve vládě. Pokud by Zeman jeho návrhy nerespektoval, je Sobotka připraven podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. V pondělí situaci konzultoval s ústavními právníky.

Témata:  Bohuslav Sobotka Ivan Pilný Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy