Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny průmyslových výrobců v březnu zrychlily růst

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 1,9 %, průmyslových výrobců o 0,3 %, stavebních prací o 0,1 % a tržních služeb o 0,6 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 8,6 %, průmyslových výrobců o 3,2 %, stavebních prací o 1,4 % a tržních služeb o 1,1 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Mezi výrobci nejvýraznější růst cen zaznamenali zemědělci, u kterých stouply proti loňskému dubnu o 8,6 procenta. Podle statistiků byly poprvé po 12 měsících vyšší ceny v rostlinné výrobě, a to o 4,5 procenta. V živočišné výrobě díky zdražení jatečných prasat, mléka a vajec vzrostly o 13,7 procenta.

Ceny stavebních prací se v dubnu meziročně zvýšily stejně jako v březnu o 1,4 procenta. Také ceny tržních služeb zaznamenaly v dubnu meziroční nárůst stejný jako v březnu, kdy byly vyšší o 1,1 procenta.

V meziměsíčním srovnání byly ceny průmyslových výrobců vyšší o 0,3 procenta, v zemědělství nárůst činil 1,9 procenta, ve stavebnictví 0,1 procenta a u tržních služeb 0,6 procenta.

Proti loňskému březnu ceny vyváženého zboží narostly o 2,6 procenta a u dovážených výrobků o 5,3 procenta. Meziměsíčně se vývozní ceny nezměnily, dovozní ale klesly o 0,2 procenta.

"Inflace průmyslových cen dosáhla v dubnu svého nejvyššího meziročního tempa od února 2012. Průmyslníkům přidělává největší starosti růst cen železa, oceli a mědi," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Ceny výrobců celkově podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče zapadají do obrázku nárůstu jádrové inflace v české ekonomice. "Jakkoliv se vliv cen komodit může v dalších měsících zmírnit, tak silná poptávka a tlaky na růst mezd budou tlačit ceny tuzemských výrobců k růstu i nadále," uvedl.

V zemích Evropské unie byly ceny průmyslových výrobců v březnu meziměsíčně nižší o 0,2 % (v únoru se nezměnily). Ceny klesly nejvíce v Dánsku o 1,3 %. V Rakousku se ceny snížily o 0,3 %, na Slovensku o 0,2 % a v České republice o 0,1 %. V Německu zůstaly ceny beze změny a v Polsku se zvýšily o 0,1 %. Nejvíce vzrostly ceny na Kypru o 1,3 %, dodal czso.cz.

Témata:  průmysl ceny zboží zemědělci ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy