Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba komise nezmění přístup ČR ke kvótám na migranty, tvrdí Chovanec

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropská komise v úterý pohrozila zemím, které neplní povinné uprchlícké kvóty, řízením, jež může skončit až před unijním soudem. Ministr vnitra Milan Chovanec k tomu řekl, že ČR nátlaku nepodlehne a nezmění svůj odmítavý přístup k přijímání migrantů z Itálie a Řecka.

ČR by měla do září přijmout přibližně 2600 lidí, zatím převzala jen 12 migrantů z Řecka. Od května 2016 ani nenabídla žádná místa do programu, který do letošního září předpokládá v unii přerozdělení 160.000 osob. Ke 12. květnu bylo v celé EU přesunuto jen 18.418 osob. Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos Česko vyzval, aby přijímání migrantů obnovilo.

Na konci celého řízení by mohly země dostat od unijního soudu pokutu. O její výši nyní Chovanec nechtěl příliš spekulovat, experti ministerstva vnitra podle něj hovoří až o deseti milionech eur (asi 270 milionů Kč) základní pokuty a dalších desítkách tisíc pokuty za každý den následně nesplněné povinnosti.

"Hrajeme hru na to, kdo přijal 20 a kdo 12 lidí. Ten, kdo přijal 20, je ten správný a kdo přijal 12, ten je špatný," připomněl dnes český ministr vnitra, že také mnohé západoevropské země své domluvené kvóty zdaleka nenaplnily.

Chovanec připomněl, že Česká republika je v migrační krizi od počátku ochotná pomáhat postiženým zemím finančně i personálně a vyhověla vždy, když byla požádána.

Témata:  Milan Chovanec EU uprchlíci Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy