Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se bojí IS, považují jej za hrozbu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Většina české veřejnosti považuje takzvaný Islámský stát (IS) za hrozbu, a to zejména pro bezpečnost v Evropě a ve světě, ale i pro bezpečnost České republiky.

Výrazně méně lidí má obavy z dění na Ukrajině, vyplývá z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Islámský stát jako bezpečnostní hrozbu pro evropskou bezpečnost vnímá 89 procent dotázaných, pro mír ve světě 86 procent a pro bezpečnost Česka 73 procent. O vývoj situace v souvislosti s aktivitami tzv. Islámského státu se zajímá 57 procent českých občanů. Zatím nejvíce se Češi o radikální islamisty zajímali loni v březnu, kdy byl zájem o 13 procent vyšší než nyní.

"U situace na Ukrajině je vnímání hrozby výrazně slabší," konstatovali analytici. Za hrozbu pro evropskou bezpečnost považuje dění na Ukrajině 52 procent respondentů, za hrozbu pro mír ve světě 46 procent. Asi dvě pětiny Čechů (41 procent) vnímají Ukrajinu jako hrozbu pro bezpečnost ČR.

Hlavní zbraní v boji s terorismem jsou včasné informace, nikoli betonové zátarasy, komentoval při dnešních sněmovních interpelacích premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) údaj o nejméně jednom odeslání peněz z Česka takzvanému Islámskému státu. Obsahuje jej zpráva o situaci ve vnitřní bezpečnosti za loňský rok, kterou by příští týden měla projednat vláda.

"Bezpečnostní informační služba je od toho, aby monitorovala takové aktivity na území České republiky, které by mohly ohrozit bezpečnost," odpověděl Sobotka na dotaz Tomia Okamury (SPD). Vláda se podle něho snaží posílit bezpečnostní aparát, i zvýšením rozpočtů tajných služeb.

Není to ale podle ministerského předsedy kvůli muslimům, jejichž počet roste v Česku podle něho symbolicky, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě. "Jsem velice rád, že muslimská komunita v České republice je velice umírněná," zdůraznil Sobotka.

Zpráva uvádí, že tajné služby v loňském roce získaly poznatky, které se týkaly podezření z financování terorismu. Mluvčí BIS Ladislav Šticha ve středu potvrdil, že agenti zaznamenali minimálně jeden případ odchozí platby z Česka směrem k teroristické organizaci. "Podrobněji případ komentovat není možné, protože se jedná o velmi citlivé informace, jejichž prozrazení by mohlo ohrozit či zcela zmařit dlouhodobou úspěšnou zpravodajskou práci," sdělil.

Témata:  Islámský stát Češi průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy