Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jmenuje Pilného příští týden, námitky nemá

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládní krize je pravděpodobně u konce. Hrad dnes oznámil, že prezident Miloš Zeman nemá námitky proti návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovat poslance Ivana Pilného (ANO) novým ministrem financí.

Předcházet by mu mělo odvolání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z funkce ministra financí i místopředsedy vlády, které Sobotka navrhl Zemanovi 5. května.

"Prezident republiky se seznámil s návrhem na jmenování Ivana Pilného ministrem financí. Nemá proti tomuto návrhu námitky. Lze očekávat, že jmenování proběhne příští týden," uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Hrad původně avizoval, že se k návrhům vyjádří příští týden. S Babišem i Pilným se hlava státu chce sejít.

Sobotka akceptoval Pilného nominaci ve středu, předtím odmítl návrhy hnutí ANO, podle kterých měli být Babišovými nástupci v čele ministerstva dosavadní náměstkyně Alena Schillerová a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vyčítal jim přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert.

Řešení vládní krize původně Zeman odkládal kvůli své cestě do Číny. Babiš naznačil, že v čele ministerstva by mohl skončit ke konci května, na což ve čtvrtek odkazoval i Hrad. "Časový rámec je tedy zřejmý," napsal ve čtvrtek ČTK Ovčáček.

Témata:  Miloš Zeman Ivan Pilný Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy