reklama

Česká pojišťovna má v důsledku dubnových mrazů od zemědělců zatím nahlášeny škody za bezmála dvacet milionů Kč, řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvyšší škody jsou hlášeny z Jihomoravského kraje, s odstupem následují kraje Středočeský a Královéhradecký. Mráz škodil nejvíce jahodám a vinné révě. Hlášeny má i škody na máku, ovoci a zelenině.

Za dubnové mrazy bude Agro pojišťovna plnit minimálně 25 milionů Kč, za ty květnové to bude pravděpodobně o něco více, uvedl ředitel pojišťovny Marek Hrubý. Škoda vzniklá klientům je podle něj ještě vyšší, ale výše pojistného plnění je určena tím, že většina sadařů a velká část vinařů zatím nemá riziko mráz pojištěné. Předpokládá, že tento přístup se po špatných zkušenostech z posledních let bude měnit.

Dubnový mráz zasáhl v portfoliu Agro pojišťovny zejména vinnou révu, škodu nahlásilo přes 90 procent pojištěných vinařů a poškození je většinou mezi 40 až 80 procenty. Dále byly poškozeny plochy jahod a opětovně sady jabloní a hrušní, kde je ztráta na výnosu místy až 50 procent. Na orné půdě neeviduje v této souvislosti významné škody, ale v některých oblastech byla mrazem poškozena řepka olejná a cukrová řepa. "Přesnou výši těchto škod budeme moci vyčíslit až při druhých prohlídkách porostů před sklizní," podotkl.

Allianz eviduje téměř stovku nahlášených pojistných událostí a teprve začíná počítat celkové škody, upozornil její metodik zemědělského pojištění Martin Kábela. Největší škody přitom podle něj napáchaly poslední mrazy 10. května. Přesnější čísla bude mít k dispozici na konci příštího týdne, do kdy by likvidátoři měli navštívit všechny producenty vína, kteří nahlásili škodu způsobenou mrazem.

V dubnu nahlásili zemědělci pojišťovně Generali škody způsobené mrazem za tři miliony korun, a to převážně na vinné révě.‎ Výrazně vyšší škody však podle mluvčího Jiřího Cívky způsobil mráz v květnu. Jde o téměř dvacetimilionové škody na ozimé řepce, máku, jahodách a vinné révě. U té je škod nejvíce. Největší škodu za více než pět milionů pak má hlášenu na jahodách ve středních Čechách.