Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud bude řešit další korupční kauzu Nemocnice Na Homolce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Pražský městský soud začne v pondělí projednávat další údajnou korupci při zakázkách pražské Nemocnice Na Homolce.

Obžalobě i tentokrát čelí bývalý ředitel instituce Vladimír Dbalý, spolu s ním pak dalších pět lidí. Dbalému, který bral údajně úplatky za nezákonné uzavírání smluv na poskytování konzultací nebo služeb, hrozí až 12 let vězení.

Obžaloba se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011 - konkrétně zakázek na poradenské a konzultační služby, dále na účetní a medicínsko-právní služby a do třetice zakázek na právní služby, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Dbalý si prý díky úplatkům přišel na 12 milionů korun. Vedle přijímání úplatků je stíhán také za porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Předsedkyně soudního senátu Hana Hrnčířová zatím nařídila hlavní líčení na pět pracovních dní, lze ale předpokládat, že kauzu bude projednávat mnohem déle. První obžalobou Dbalého, která se týká zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože, se soud zabývá už od loňského ledna a rozsudek stále nepadl.

Vedle Dbalého usednou na lavici obžalovaných advokát z MSB Legal (dříve Šachta & Partners) David Michal, někdejší právník nemocnice Roman Žďárek, bývalá nemocniční účetní Emilie Bialešová, ředitelův známý Zdeněk Čáp a inženýr Josef Kantůrek.

Témata:  Nemocnice Na Homolce korupce soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy