Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V deseti obcích se konaly volby, k urnám přišlo 60 procent voličů

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nových voleb v deseti obcích se v sobotu zúčastnilo 60 procent voličů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je téměř 49 let. Mezi 74 zastupiteli bylo zvoleno 24 žen.

O nových zastupitelstvech lidé rozhodovali v obcích Kly na Mělnicku, Košátky na Mladoboleslavsku, Vinaře na Kutnohorsku, Dobrovíz v okrese Praha-západ, Josefov na Sokolovsku, Horní Blatná na Karlovarsku, Čachrov na Klatovsku, Kozlov na Olomoucku a Podolí a Svárov na Uherskohradišťsku. Rozpadla se v nich zastupitelstva, většinou kvůli sporům jejich členů.

K volebním urnám přišlo dohromady 2300 ze 4038 voličů. Nejvíc ve Svárově, kde volební účast přesáhla 75 procent. Jako první byly výsledky sečteny v Horní Blatné, a to v sobotu v čase 22:53, tedy necelou hodinu po uzavření volebních místností. Dnes ve 02:43 byly zpracovány výsledky za poslední obec, kterou byly Kly. Nejstarší zastupitelstvo budou mít v Horní Blatné, kde průměrný věk zastupitelů dosáhl 57,43 let. Naopak nejmladší zastupitelstvo o průměrném věku 39,14 let bude mít Dobrovíz, kde byla nejnižší volební účast - jen 38 procent.

V obci Kly přišlo k urnám téměř 55 procent voličů. V sedmičlenném zastupitelstvu získali po dvou mandátech Nezávislí, Tradice venkova a Pro rozvoj obce Kly, jedno křeslo obsadí uskupení Za lepší život ve Klích.

V Košátkách zvítězila kandidátka Společně pro všechny, které v sedmičlenné zastupitelstvu obsadí šest křesel. Jedno křeslo získali Hasiči Košátky. Volební účast přesáhla 48 procent.

V Dobrovízi vybírali občané jen z jedné kandidátky (Pro naše občany), kterou vedla Jana Krupičková, kterou zastupitelstvo loni odvolalo. Krupičková získala z kandidátů nejvíce hlasů. K urnám přišlo v obci necelých 38 procent voličů. Také ve Vinařích měli voliči na výběr jen jednu kandidátku - Sdružení nezávislých kandidátů. Účast ve volbách přesáhla 61 procent.

Témata:  volby zastupitelstvo

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy