Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ušetříme za plyn i elektřinu, slibuje ředitel ČEZu

Elektřina
Elektřina
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jak to bude s cenami elektřiny a plynu? Budou i pro maloodběratele klesat tak, jako klesají na mezinárodních burzách? A jak se daří společnosti ČEZ? Kolik budou dividendy? Na to a jiné otázky odpovídal v pořadu Vaše téma generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Zprávy, které generální ředitel ČEZ Daniel Beneš přinesl, by měli všichni uvítat - pokud se ukáží jako pravdivé, ceny by měly klesat. U elektřiny i u plynu.

"Cena silové elektřiny se propadla a my na to budeme reagovat. A domácnostem budeme zlevňovat až o dvacet procent. A druhá hlavní komodita, kterou máme, je plyn a ten se také zlevnil, takže budeme od května o deset procent zlevňovat i cenu plynu," prohlásil Daniel Beneš.

To je dobrá zpráva pro zákazníky. Jaká je ale situace v ČEZ? Klesají mu zisky a bude vyplácet dividendy? "Je pravda, že obecně situace v energetice je těžká, hodně se mění, všechny velké evropské energetické společnosti na to musí nějak reagovat a jejich kondice není úplně nejlepší. ČEZu se jako jednomu z mála daří ten rating udržet. Daří se nám držet i míru ziskovosti. Byť ten zisk je nižší než v předchozích letech - kvůli ceně elektřiny. Dividendy, které budeme vyplácet, by měly být stejné jako jsme je schvalovali na valné hromadě v předchozích letech," vzkázal akcionářům ČEZ Beneš.

Témata:  ČEZ elektřina plyn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy