Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor uvnitř ČSSD může poškodit stranu před volbami

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Převolební průzkumy uazují, že ČSSD utíkají voliči a podle politologů by mohlo být ještě hůř. Stranu poškodí spor mezi vedením a jihočeskou krajskou organizací.

"Svědčí to o tom, že stále existují různé frakce v sociální demokracii, svědčí to o tom, že se vedení snaží něco prosazovat i proti vůli regionálních členských základen," řekl o sporu, zda na kandidátce má být bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, politolog Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity. "Dopad podle mě bude takový, že to oslabí pozici ČSSD, protože takové spory ventilované navenek nikdy pro stranu dobré nebyly," dodal.

Část jihočeských kandidátů pohrozila, že nebudou kandidovat, pokud se Zimola na listinu nevrátí. Mareš ale nepředpokládá, že by krajská organizace volby zcela bojkotovala. "Myslím si, že ČSSD se bude nyní snažit minimalizovat škody z této aféry, takže stažení kandidátky za tak úplně realistickou variantu nepovažuji," řekl. Podle něj nicméně v případě volebního neúspěchu mohou členové ČSSD Sobotkovi jihočeský spor přičíst k tíži.

Politolog Ladislav Mrklas z pražského Cevro Institutu podotkl, že vyškrtnutí Zimoly z posledního místa jihočeské kandidátky bylo vyvrcholením dlouhého sporu mezi někdejším hejtmanem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Táhl se přinejmenším od povolební situace v roce 2013, kdy Zimola patřil mezi představitele strany, kteří společně s prezidentem Milošem Zemanem jednali o možném odstavení Sobotky od jednání o vzniku vlády. "To mu zřejmě Bohuslav Spobotka nezapomněl," řekl Mrklas.

"Známe situace, kdy se z posledních míst dokázala řada lidí prokroužkovat na místo první, a já jsem přesvědčen, že Jiří Zimola by byl velkým adeptem, aby se mu to podařilo taky. Tím by byl v Poslanecké sněmovně, celý konec politické kariéry by byl pryč. A nehledě na to, že by (Zimola) poškozoval obraz strany na jihu Čech," doplnil Mrklas.

"Celé to může poškodit sociální demokracii jako takovou. Když se podíváte na předchozí parlamentní volby v roce 2013, tak tam se dělo něco podobného v Moravskoslezském kraji, kde byl dost ostrý konflikt kolem ostravského primátora (Petra) Kajnara," řekl Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity. Připomněl tak spor o podobu kandidátek, které Kajnar napadl u soudu s tvrzením, že nebyly sestaveny demokraticky. "Tu stranu to na severní Moravě, a bylo to vidět i na volebním výsledku, dost poškodilo," řekl Kopeček.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy