Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslete i na Romy, vzkazuje Česku EU

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brusel/Praha - Evropská komise dnes Česku předložila několik rad pro zlepšení hospodářského růstu. ČR by se dle Bruselu měla letos a v příštím roce snažit o udržitelnost svých veřejných financí, především v souvislosti se stárnutím populace, které zatěžuje důchodový a zdravotnický systém.

Komise upozornila, že Česko v dlouhodobém horizontu vykazuje středně vysoké riziko fiskální udržitelnosti. Souvisí to především s dopadem stárnutí populace na zdravotnictví a důchodový systém.

"Česko čelí výzvám pokud jde o prevenci korupce a o nedostatky ve veřejných zakázkách," upozornila dnes komise. Ve veřejných nákupech podle ní stále chybí dostatečná konkurence.

Doporučení pro ČR zmiňují také vysoké zatížení podnikatelského prostředí regulacemi a administrativou. Zmíněny jsou časté změny pravidel v oblasti daní a ačkoliv je pro ČR prioritou snaha snížit míru nevybraných daní, země se podle komise příliš nesoustřeďuje na zjednodušení celého systému.

Komise také připomněla, že míra elektronizace státní správy je v ČR jedna z nejnižších v celé EU. Odpovědnost za rozšíření moderních technologií je rozdělena mezi několik ministerstev a ti, kdo se o věc zajímají, podle komise upozorňují na omezenou spolupráci napříč sektory.

Po několikáté v řadě doporučení pro ČR zmiňují také situaci romské menšiny, především v souvislosti s výsledky ve školství. Výzvou jsou prý také stále relativně malé platy učitelů a s nimi související nízká atraktivita učitelské profese, kdy jsou na stávající stárnoucí učitele kladeny rostoucí nároky.

Nízká míra nezaměstnanosti v ČR znamená, že firmy mají někdy potíže najít pracovníky, upozornila dnes unijní exekutiva. Řešením by mohlo být silnější zapojení skupin na pracovním trhu méně reprezentovaných, ať jsou to lidé s nízkou kvalifikací, členové romské komunity či ženy s malými dětmi.

Témata:  Evropská komise (EK) Česká republika veřejné finance romové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy