Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bomba v autobusu do Varny neměla vybuchnout, hájí se obžalovaní. Hrozí jim až 15 let ve vězení

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Před Městských soudem v Praze dnes stanuli Vasilij Ponomarev a Tadeáš Ševčík. Odmítli vinu v případu bomby umístěné v zaplněném autobusu, který jel z Prahy do Varny. Za pokus o obecné ohrožení hrozí oběma mladíkům až 15 let vězení.

Dvojice chtěla podle obžaloby získat pro firmu Ponomarevova otce výhody "poškozením majetku, způsobením těžké újmy na zdraví cestujícím a zničením dobrého jména a pověsti konkurenční poškozené společnosti".

Zápalný systém podle spisu sestrojili tak, že naplnili kanystr směsí benzinu a polystyrenu, z měděných drátů sestavili improvizovanou roznětku a připojili ji k časovému spínači a akumulátoru.

Ševčík si 15. května 2015 koupil pod falešným jménem na pražském autobusovém nádraží Florenc podle Ponomarevových instrukcí jízdenku do Varny na spoj, který vypravovala firma konkurující Rusovu otci.

O den později podle obžaloby před odjezdem autobusu umístil do zavazadlového prostoru sportovní tašku s vyrobenou bombou, nastoupil a nechal se odvézt do Brna, kde odešel a nechal autobus odjet.

Ponomarev i Ševčík se ke kauze vyjádřili poprvé dnes před soudem. Hájí se tím, že nástražný systém sestrojili na zakázku a chtěli ho převézt do Bulharska.

Dle Ponomareva se dohodli na tom, že systém za 10.000 korun sestrojí a doveze ho do Varny. Jak jde bombu sestrojit, údajně Ponomarev našel na internetu, kde si také objednal některé součásti systému. Jako dopravce si vybral konkurenční firmu jeho otce údajně kvůli tomu, že tehdy neměli dobré vztahy. Ponomarev starší dnes před soudem odmítl vypovídat.

Bombu měl do zahraničí dopravit Ševčík, který tehdy byl ve špatné finanční situaci. "Dělal jsem to kvůli penězům. O to, co bylo v tašce, jsem se nezajímal," prohlásil. To, že z autobusu vystoupil v Brně, zdůvodnil tím, že mu nebylo dobře. Šel se umýt a mezitím mu ujel.

V cestě pokračovalo 34 pasažérů a dva řidiči. Chemikálie však v kufru autobusu začaly zapáchat natolik, že si toho cestující všimli a řidič na dálničním odpočívadle v Maďarsku bombu odhalil. Systém zlikvidovali přivolaní pyrotechnici.

Témata:  bomby Autobusy Praha

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy