Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš bude z vlády odvolán ve středu, oznámil Hrad, Sobotka to ocenil

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, že prezident Miloš Zeman stanovil termín odvolání ministra financí Andreje Babiše, jak mu počátkem května navrhl, a jmenování jeho nástupce Ivana Pilného (oba ANO).

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že Zeman odvolá Babiše z vlády ve středu v 17:00 a týž den na jeho místo jmenuje Pilného. Podle Ovčáčka tak bude ukončena "vládní krize vyvolaná premiérem Bohuslavem Sobotkou".

"Je dobře, že pan prezident už sdělil konkrétné termín, kdy bude postupovat v souladu s ústavou," prohlásil premiér. V souvislosti s tím je rád, že nebude nutné podávat kompetenční žalobu, kterou chtěl použít v případě, že by Zeman nejednal "bez zbytečného odkladu".

Sobotka ale připomněl, že Zeman měl návrh na odvolání ministra financí od 5. května a opakovaně byl z jeho strany urgován. Delší dobu měl prezident k dispozici i návrh na jmenování nového ministra. "Doufám, že zítra (ve středu) bude tato věc dořešena, což umožní dokončit rekonstrukci vlády, pokud jde o ministerstvo financí," doplnil Sobotka, který navrhl odvolání Babiše kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií.

Návrh na odvolání Babiše Sobotka zdůvodnil podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií. Hnutí ANO jako náhradu navrhlo dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Premiér tyto návrhy odmítl. Kandidátům vyčítal přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Spory ve vládní koalici začaly před třemi týdny a doprovázelo je několik zvratů, vzájemné osočování a urážky předních českých politiků.

Premiér hodlá po výměně na místě ministra financí předat prezidentovi demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) a návrh na jmenování jejího nástupce.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš vláda Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy