Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: Děti do půl roku by neměly cestovat letadlem, mohou jim hrozit zdravotní rizika

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Odborníci nedoporučují cestovat letadlem s dětmi mladšími než půl roku. Ohrozit je může velká koncentrace lidí či střídání teplot. Mezi nejčastější zdravotní komplikace, které si děti z dovolených vozí, patří akutní průjmy, kožní problémy a horečnatá onemocnění.

"Destinace v exotické cizině je vhodné vybírat tak, aby nebylo malé dítě vystavené riziku nákazy malárií, horečky dengue, horečky chikungunya, žluté nemoci a dalším exotickým infekcím. Je vhodné volit země a oblasti, kde je úroveň zdravotnictví alespoň přibližně porovnatelná s Českou republikou," řekl dnes novinářům vedoucí Centra cestovní medicíny v Ostravě Rastislav Maďar.

"I velice oblíbené destinace jako například Turecko, Egypt nebo Tunisko mohou být rizikové. Egypt je pořád Afrika, takže je třeba se tak chovat. Kromě průjmových onemocnění je rizikem i nákaza žloutenkou typu A," řekl infektolog ze Slezské nemocnice v Opavě Ivo Hiemer. 

Nejvyšší rizika nákazy jsou podle Maďara ve střední, západní a východní Africe, dále v Jižní Americe a jižní a jihovýchodní Asii. Obecně rizikovější jsou poznávací než pobytové zájezdy.

Témata:  děti cestování dovolená letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy