Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman omilostnil nájemného vraha. Má na to ale právo, upozorňují poslanci

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Až doposud se milosti prezidenta Miloše Zemana netýkaly násilného trestného činu. Dnes se však na svobodu po 23 letech strávených za mřížemi dostal dvounáobný vrah Jiří Kajínek. Poslanci v reakci odkazují většinou na to, že udělení milosti patří mezi pravomoci hlavy státu.

Před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Zemanův slib připomněl i předseda ODS Petr Fiala. "Prezident říkal, že k milostem nebude přistupovat, jen při zohlednění vážných zdravotních problémů. Tady se nezdá, že by to tak bylo," uvedl. Jde podle něj o otázku vkusu. Načasování a atmosféra, kterou Hrad kolem milosti vytváří, však podle Fialy napovídá, že se Zeman snaží odvrátit pozornost od svých problémů.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák doufá v to, že Zeman dobře zná Kajínkovu kauzu. "Prezident má právo na takový krok. Není obvyklé, aby se amnestie udělovala nájemným vrahům," řekl.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola nechtěl Zemanův krok příliš komentovat. "Je to pravomoc prezidenta republiky v souladu s ústavou. Víc to komentovat nechceme, není to na nás, zda se nám to líbí, nebo nelíbí," uvedl.

Většina poslanců TOP 09 si podle předsedy společného klubu se Starosty Michala Kučery myslí, že milosti by se měly udělovat jen ve výjimečných případech. "A ne lidem, kteří prokazatelně páchali trestnou činnost," řekl Kučera.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček je ostřejší. "Já jako bývalý policista jsem proti. Když nastupoval (Zeman) do funkce, tak řekl, komu milosti udělovat bude a nebude. Vrazi mezi nimi nebyli. Já se vyjadřuji jako bývalý policista, který dělal násilnou kriminalitu," řekl.

Témata:  Jiří Kajínek milost prezidenta Miloš Zeman

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy