Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Budvaru varuje před registrem smluv. Může prý snížit výkonnost podniku

Budějovický Budvar
Budějovický Budvar
Foto: Pixmac

České Budějovice - Internetový registr smluv může snížit výkonnost pivovaru Budějovický Budvar. Tvrdí to jeho ředitel Petr Dvořák. Problém vidí v tom, že kvůli registru by se každá smlouva zveřejňovala na internetu.

Dvořák v registru vidí právní nejistotu pro Budvar i pro jeho obchodní partnery. Řekl to dnes ČTK v reakci na novelu zákona, kterou předložila skupina poslanců z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Úsvitu. Podle ní některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu a národní podnik Budějovický Budvar možná dostanou částečnou výjimku z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru.

Dvořák se domnívá, že každé zmírnění je lepší než nic. „Jestli mám stávající stav, nebo o něco lepší, beru ten o něco lepší. Ale pořád zůstává administrativa s tím spojená, musím kontrolovat všechny smlouvy, mít někoho, kdo se na ně podívá a zjistí, jestli je to na zveřejnění, nebo ne. Pořád je tam nebezpečí postihu v podobě zneplatnění smluv a právní nejistota pro nás i pro naše obchodní partnery. Jestli si mám vybrat tvrdší verzi nebo verzi, která nám umožní pracovat alespoň s jednou rukou zlámanou, tak ať můžu aspoň nějak fungovat. Ale nechci mít registr smluv, protože nás znevýhodňuje," vysvětluje muž, který podnik vede od 1. května. Bývalý manažer Plzeňského Prazdroje nahradil ve funkci Jiřího Bočka, který na pozici po 25 letech rezignoval.

Podle Dvořáka může zveřejňování smluv Budvar extrémně znevýhodnit a navíc to může snížit výkonnost podniku. „A Budvar je firma, která nebere státní dotace a za poslední tři roky dala do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. I tahle výkonnost je v ohrožení, a to nás trápí. Je to malinko, jako kdybyste se přihlásili na turnaj v pokeru, a řekli vám, že jste jediný hráč, který musí odehrát celý turnaj s odkrytými kartami," řekl Dvořák.

Podle něj internetový registr smluv znerovnoprávní subjekty v konkurenčním prostředí. Argumentuje, že každá firma svému majiteli na požádání ukáže smlouvy a výsledky hospodaření, a to Budvar dělá. "Je tady spousta kontrol, kterými procházíme, aby všechny naše smlouvy byly z hlediska zákona v pořádku. Jsou v pořádku, zodpovídáme se našemu majiteli, ministerstvu zemědělství," řekl Dvořák.

Proti registru se staví také vedení strakonického pivovaru Dudák, který vlastní město. Předseda představenstva Rudolf Oberfalcer ČTK řekl, že především by to znevýhodnilo pivovar v obchodním styku před konkurenčními pivovary.

Témata:  registr smluv na internetu Budvar pivo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy