Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS žádá, aby Sněmovna by měla prověřila hospodaření ANO

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny by se měl zabývat hospodaření hnutí ANO. Žádá to opoziční ODS. Kvůli daru od bývalého člena hnutí Davida Rusňáka, který chybí ve výroční zprávě ANO za rok 2014, mluví občanští demokraté o možné existenci černých fondů.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil za nepřijatelné, aby milionové dary na volební kampaň ve výroční zprávě chyběly. ODS v souvislosti s darem hovoří o možné existenci černých fondů financování hnutí ANO. "Je nepřijatelné, aby milionové dary na volební kampaň nebyly uvedeny ve výroční zprávě, na základě které hnutí obdrželo státní příspěvek," uvedl Stanjura. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) na dotaz ČTK potvrdil, že se výbor záležitostí bude zabývat.

Rusňák, vlastník investiční skupiny DRFG, je jedním z 18 obviněných v kauze úniku informací z policejních databází. Brněnský městský soud dnes poslal do vazby v souvislosti s případem osmého obviněného. Rusňák byl členem a sponzorem ANO, zároveň je zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.

Brněnskému hnutí ANO Rusňák věnoval dar 1,1 milionu korun, který ale není ve výroční zprávě. Babiš dnes serveru Novinky.cz řekl, že darovací smlouva nedorazila z Brna do centrály hnutí, takže nebyla podepsána a nemohla být v účetnictví ani výroční zprávě. Smlouva se podle Babiše navíc týkala marketingových a podpůrných aktivit a nejsou doklady, že by byla plněna.

Koníček už ujistil, že se kontrolní výbor informacemi zveřejněnými v médiích bude zabývat, protože Poslanecká sněmovna v roce 2015 přijala usnesení, že výroční finanční zpráva hnutí ANO za rok 2014 je úplná. Vycházela však jenom z informací, které byly poskytnuty samotnou stranou. „Vypadá to tak, že podle nových skutečností ta výroční finanční zpráva je prozatím neúplná," řekl Koníček.

Vyzve Andreje Babiše jako předsedu hnutí, aby skutečnosti výboru osvětlil. „A určitě se poptáme i na finančním úřadu, jak je to s darem pana Rusňáka, jestli si ho uplatňoval pro odpočet pro daňové přiznání," dodal. Poznamenal, že nyní už by se těmito záležitostmi měl zabývat nový úřad pro dohled nad hospodařením stran, který má proti kontrolnímu výboru právo vstupovat i do účetnictví stran a hnutí.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO ODS

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy