Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku v květnu klesla, spotřebitelé se obávají zhoršení situace

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v květnu téměř nezměnila, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, oproti dubnu mírně klesl o 0,2 bodu na hodnotu 97,2. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně snížil o 0,2 bodu na hodnotu 94,9. Indikátor důvěry spotřebitelů se nezměnil a zůstal na hodnotě 108,4. Ve srovnání s květnem 2016 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

I přes mírné zhoršení se podnikatelská důvěra podle Viktora Zeisela z Komerční banky drží na velmi slušných hodnotách.

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy spotřebitelů z vlastní finanční situace zůstaly téměř stejné, podobně jako obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a obavy z růstu cen. Zvýšil se naopak úmysl spořit.

Důvěra spotřebitelů je podle ekonoma skupiny Roklen Michala Šoltése nadále nejpozitivnějším prvkem celkově vysoké důvěry. Podotkl, že domácnosti tím potvrzují data z trhu práce a zaměstnanci se neobávají ztráty zaměstnání. Optimismus je podpořen i silným růstem mezd, dodal.

Důvěra podnikatelů v průmyslu zůstala v květnu na přibližně stejné úrovni jako v dubnu, snížila se o desetinu bodu na 93,6 bodu, meziročně je nižší o dva body. "Podobně jako v dubnu zhodnotili respondenti svou současnou celkovou ekonomickou situaci přibližně stejně," uvedli statistici. Zhoršení důvěry v průmyslu nastalo v zaměstnanosti. Její očekávaný růst se snížil. To podle Zeisela pravděpodobně souvisí s nedostatkem pracovní síly na trhu práce. "Podniky si uvědomují, že budou mít problém najít nové zaměstnance," poznamenal.

Ve stavebnictví se celková důvěra snížila o 1,5 bodu na 77,6 bodu a v obchodu indikátor důvěry klesl o dva body na 98,1.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se meziměsíčně nezměnila. Indikátor důvěry zůstal na stejné hodnotě 97,7. Podniky ve službách zhodnotily svou současnou celkovou ekonomickou situaci stejně jako minulý měsíc, informuje czso.cz. Hodnocení aktuální květnové poptávky se rovněž nezměnilo, stejně tak i její očekávání pro příští tři měsíce. Aktuální konjunkturální průzkum také dokládá, že i očekávání vývoje celkové ekonomické situace firem ve službách pro období příštích tří měsíců jsou stejná. Pro období příštích šesti měsíců jsou však podnikatelé optimističtější. Meziročně je důvěra ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Témata:  ekonomika průmysl podnikatelé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy