reklama

Ačkoliv dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, kterému udělil prezident Miloš Zeman milost, opustí brány věznice každou chvíli, neznamená to, že si může dělat, co chce. Zeman totiž k milosti připojil i sedmiletou podmínku. 

Kajínek by tak, pokud spáchá nějaký trestní čin, případně pokud se opakovaně dopustí přestupku, mohl putovat zpátky za mříže. Finální slovo ale nebudou mít soudy, pouze osoba prezidenta. 

Miloš Zeman, pokud použijeme právnický slovník, totiž využil tzv. milosti ve formě agraciace, při které záleží na tom, jak se omilostněný chová po udělení milosti. Podmínku omilostnění zpravidla splní, když po stanovenou dobu nespáchá úmyslný trestný čin. Jedná se tak o rozvazovací podmínku. Pokud Kajínek sedmiletou podmínku nesplní, prezident může rozhodnout o tom, že si zbytek trestu (doživotí) odpyká. 

To, zda se omilostněný chová v souladu s podmínkou, sleduje soud, který rozhodoval ve věci v prvním stupni (soud v Plzni). I kdyby podle soudu Kajínek nedodržoval podmínky, prezident republiky to může vidět jinak. Celou věc upravuje § 369 trestního řádu. Soud při sledování, zda omilostněný dodržuje podmínky, spolupracuje se zájmovými sdruženími občanů, pokud tato sdružení mají reálnou možnost chování omilostněného ovlivnit.

Soud musí každý rok zaslat Ministerstvu spravedlnosti zprávu o plnění podmínek. Ministerstvo následně zpracuje zprávu, ve které zhodnotí, zda v tomto případě Kajínek plní podmínky omilostnění. Může i navrhnout prezidentovi republiky, aby rozhodl, že si Kajínek zbylý trest odpyká. 

Jelikož podmínka trvá sedm let, o opětovném poslání do věznice může rozhodovat i příští prezident. Můžeme se tak dočkat i situace, kdy Kajínka zpět za mříže pošle textař Michal Horáček nebo akademik Jiří Drahoš. 

Soud může Kajínkovi po propuštění nařídit i dohled probační a mediační služby, u níž by se měl Kajínek pravidelně hlásit a informovat ji o svém životě. Jelikož je prezident vnímán mezi občany jako velká státní autorita, může v Kajínkovi milost vzbudit pocit, že mu prezidentská autorita poskytla šanci, kterou by měl využít a nezklamat.