reklama

Novela se také týká mobilních operátů. Zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu stejně jako pokuty operátorům, podle vlády také víc ochrání spotřebitele v oblasti elektronických komunikací. Vláda si od tlaku na konkurenci mezi operátory slibuje zlepšení služeb spotřebitelům.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) je přechod na nový standard nutný, protože ČR musí uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro mobilní služby.

Poslanci přijali návrh hospodářského výboru, který stanoví, že ukončení vysílání v dosavadním formátu DVB-T může vláda stanovit nejpozději na 1. únor 2021.

Před náklady domácností na výměnu televizorů varoval budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO). Postihne to podle něj hlavně tu skupinu lidí, která přijímače vyměňuje nikoli v cyklu přirozené obměny, ale až když jsou "na šrot". Obdobně se vyjádřil poslanec ČSSD Jiří Koskuba. "Zapomínáme na seniory, pro které je televize často jediným společníkem," poznamenal. Přelaďovat digitální televize nebo digitální rádia na nový systém podle něj není pro seniory snadná věc.

Návrh zákona kritizuje Česká asociace satelitních operátorů. Podle ní se v novele přiznává veřejná podpora soukromým společnostem, která je v rozporu se soutěžním právem EU. Koncem března proto podala asociace stížnost Evropské komisi.

Ministr Havlíček tvrzení asociace dnes odmítl. Zájmem asociace je podle něj získat maximum pro svůj obchodní prospěch. "Jedná se jednoznačně o konkurenční boj a o snahu připravit domácnosti o bezplatnou televizní platformu," uvedl. Samotné schválení zákona podle něj veřejnou podporu nezakládá, ale určuje pravidla, podle nichž může být podpora stanovena. Provozovatelé pozemního digitálního vysílání dostanou kvůli přechodu na nový standard DVB-T2 od státu kompenzaci kolem 650 milionů korun, uvedl již dříve ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka.

Poslanci schválili návrh Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), aby Česká televize musela nabízet při vysílání zahraničních dabovaných filmů nebo seriálů také jejich alternativu v původním znění s titulky.

Zákon také zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu. To kritizoval hlavně Ivan Adamec (ODS) a argumentoval tím, že to pro může být až likvidační. Neúspěšně navrhoval pokuty podle obratu z novely vypustit. Lhůta pro změnu mobilního operátora se má zkrátit ze 42 na deset dní.

Pilný uvítal usnadnění přechodu mezi operátory nebo to, že operátor nebude moci změnit smlouvu bez souhlasu uživatele. Norma ale v této oblasti podle něj nejde dost daleko. "Já jsem tam postrádal něco ve prospěch virtuálních mobilních operátorů, protože zatím ČTÚ pro ně dělá opravdu málo a oni jsou víceméně nuceni prodávat jenom hlas. Na data nemají šanci," řekl.

Novela vzbudila v souvislosti s operátory pozornost již při projednávání ve vládě. S kritikou se setkal návrh bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby operátoři nemohli nabízet jiné ceny než ty ceníkové. Spor byl nakonec hlavní příčinou Mládkova konce ve vládě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve vyjádřil přesvědčení, že novela pomůže zlevnit mobilní data. Někteří poslanci to později zpochybnili.

Ohledně služeb mobilních operátorů přijali poslanci několik návrhů Leo Luzara (KSČM). Nově by tak mělo například platit, že pokud klient neudělí prokazatelný souhlas s prodloužením smlouvy na dobu určitou, mění se tato smlouva na dobu neurčitou. Sjednocuje také délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.