Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou skeptičtí k budoucnosti EU a jsou proti euru, ukázal průzkum

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V reprezentativním šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byly v dubnu 2017 zařazeny otázky na téma evropské integrace. Konkrétně se zjišťovaly názory na to, zda se v Evropské unii uplatňují hodnoty demokracie, rovnosti, spolupráce, tolerance, spravedlnosti a solidarity.

Češi zůstávají skeptičtí k budoucnosti Evropské unie a přetrvává u nich odmítavý postoj k zavedení eura v Česku. V budoucnost sjednocené Evropy věří 39 procent lidí, před rokem jich bylo o tři procentní body méně. Pro přijetí eura se vyslovilo 21 procent veřejnosti, loni to bylo 17 procent.

V souvislosti s posilováním nebo oslabováním integrace EU lidé nejčastěji zastávají názor, že by měla do budoucna zůstat zhruba stejná jako nyní. Myslí si to jako loni dvě pětiny lidí. Čtvrtina je pro oslabování integrace a 16 procent pro posilování.

Zhruba stejně odpovídali lidé na dotaz ohledně budoucího zapojení ČR do unie. Dvě pětiny by ho ponechali na stávající úrovni a čtvrtina by ho oslabila. Ve prospěch posílení se vyslovila čtvrtina veřejnosti.

Proti loňskému roku se počet lidí souhlasících s větším zapojením ČR do EU zvýšil o sedm procentních bodů a názory ve prospěch posílení nebo oslabení se tak vyrovnaly. "To představuje posun proti loňsku, kdy zřetelně převládal postoj, že by zapojení ČR do EU mělo oslabovat, nad názorem, že by mělo posilovat," uvedlo CVVM.

Nejvíce lidí, 65 procent si myslí, že se v unii uplatňují hodnoty demokracie a spolupráce, naopak nejméně občanů, 36 procent si totéž myslí o rovnosti.

Vedle toho 66 procent populace soudí, že rozhodnutí EU nejsou v zájmu ČR, a podle 69 procent nejsou ani v zájmu lidí, jako jsou oni sami. Ani v tomto případě se výsledky proti loňskému roku téměř nezměnily.

O prospěšnosti evropské integrace ve všech sledovaných oblastech jsou častěji přesvědčeni lidé označující životní úroveň své domácnosti jako dobrou, dotázaní s vysokoškolským vzděláním a respondenti, kteří se sami řadí na pravou stranu politického spektra, uvedl soc.cas.cz. Respondenti hodnotící kladně všechny aspekty evropské integrace, také častěji vyjadřovali spokojenost s členstvím naší země v Evropské unii.

Témata:  průzkumy EU Češi EUR (euro)

Aktuálně se děje

7. května 2024 17:23

Policie vyšetřuje podezřelé úmrtí ženy v centru Plzně

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy