Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komu Zeman udělí státní vyznamenání? Na seznamu jsou Vlk, Sáblíková nebo Šuláková

PhDr. Miloslav kardinál Vlk
PhDr. Miloslav kardinál Vlk
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Organizační výbor Sněmovny projednal předběžný seznam kandidátů na státní vyznamenání. Zatím je na něm 39 jmen. Poslanci by měli hlasovat v červnu.

Sněmovna by mohla navrhnout prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání kardinála Miloslava Vlka in memoriam, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou in memoriam.

Na seznamu jsou také historik Petr Čornej, psychiatr Cyril Höschl nebo bývalý hokejový brankář Jiří Holeček.

Nominaci by mohli dostat i váleční letci Josef Koukal a Václav Kopecký, střelec bombardovací perutě Jaroslav Hofrichter nebo další váleční veteráni Antonín Šubrt a Josef Balejka, všichni in memoriam.

Na státní vyznamenání by mohli mít šanci také například pneumolog Boris Šťastný, hrudní chirurg a traumatolog Leopold Pleva, ekonom Milan Zelený, sochař a medailér Milan Knobloch, vědec Vladimír Mařík, skladatel Miloš Štědroň a bývalý motokrosový reprezentant Jaroslav Falta.

Do úvahy připadá také exministr zahraničí Jan Kavan, zpěvák Epanastatis Prusalis in memoriam a novinářka Věra Picková in memoriam, která byla za druhé světové války vězněna v koncentračním táboře a později se zasloužila o založení Společnosti Julia Fučíka.

Témata:  státní vyznamenání Jan Kavan Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miloslav Vlk

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy