reklama

"Jako volení členové krajské samosprávy jsme se v minulosti těchto setkání s hlavou státu zúčastňovali z úcty k úřadu prezidenta. Bohužel sám Miloš Zeman svým chováním, vystupováním a neochotou řídit se Ústavou ČR zbavuje tento úřad respektu a důvěryhodnosti," uvedl předseda zastupitelského klubu lidovců Antonín Tesařík.

Podle některých politiků Zeman nerespektuje ústavu tím, že otálel s odvoláním ministra financí Andreje Babiše (ANO), přestože mu to navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Neúčast na Zemanově pondělním přivítání už počátkem týdne ohlásili koaliční zastupitelé z TOP 09 a Žít Brno. Nepůjde na něj ani Jiří Hlavenka ze Strany zelených.

Podle nich by se měl Zeman věnovat vládní krizi, a ne si dělat kampaň pro prezidentské volby. Připomněli také jeho aféry, jako například vulgarismy v médiích nebo tvrzení, že novinář Ferdinand Peroutka označil Adolfa Hitlera za gentlemana. "Miloš Zeman velmi zneucťuje Českou republiku a úřad prezidenta. Z toho vyplývá nechuť zúčastnit se oslavných akcí," uvedl Hlavenka.

Hejtman Bohumil Šimek (ANO) takové právo nikomu neupírá. "Prezident Miloš Zeman byl zvolen v řádných volbách, stejně jako jsem byl já zvolen do funkce hejtmana Jihomoravského kraje. Máme demokracii, a je tedy na každém z nás, aby se svobodně rozhodoval. Pokud se zastupitelé některých politických stran rozhodli se přivítání prezidenta nezúčastnit, já to plně respektuji," řekl Šimek.

Na setkání půjdou i zastupitelé KSČM kromě těch, kteří se nebudou moct dostavit kvůli pracovním povinnostem nebo cesty do zahraničí, řekl ČTK Ivo Pojezný (KSČM). Chybět nebudou ani zástupci SPD-SPO.

Bývalý hejtman a předseda zastupitelského klubu ČSSD Michal Hašek ČTK sdělil, že zastupitelé ČSSD nemají žádné příkazy ani zákazy. "Prezidentské návštěvy se zúčastní podle svého uvážení a pracovních a časových možností," dodal Hašek.