Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfem olomouckých úředníků se má stát kontroverzní Baláš, opozice píše Chovancovi

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Opoziční kluby krajských zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj a Starostové ProOlomoucký kraj požádaly ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby důkladně zvážil, zda schválí jmenování nového ředitele olomouckého krajského úřadu Lubomíra Baláše. ČTK to dnes řekl předseda klubu zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek. Tajemník prostějovského magistrátu Baláš uspěl ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo 15 uchazečů. Výběr šéfa krajského úřadu musí ještě stvrdit podpisem ministr Chovanec, na kterého se opozice obrátila dopisem.

"Vzhledem ke kauzám, které pana Baláše provázejí, faktu, že byl olomouckým krajský úřadem, který má nyní vést, uznán ze spáchání přestupku při zatajování pracovního poměru ve společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov a vzhledem k průběhu výběrového řízení, máme pochybnosti, zda je pan Baláš vhodným kandidátem na pozici ředitele krajského úřadu Olomouckého kraje," uvedl Slavotínek.

Baláš se o místo ředitele krajského úřadu ucházel paradoxně v době, kdy mu krajský úřad definitivně potvrdil, že spáchal přestupek. V přiznání podle zákona o střetu zájmů neuvedl svůj pracovní poměr pro vodárny. Krajský úřad ho za to potrestal pokutou 3000 korun, zaplatit musel i náklady správního řízení.

Rozhodnutí krajského úřadu, který potvrdil přestupek, nechtěl Baláš komentovat. "Pořád jsem přesvědčený, že moje opomenutí je tak nepatrné, navíc jsem jej sám odstranil, že z hlediska účelu zákona nemělo smysl jej projednávat," řekl Mladé frontě Dnes Baláš, který na krajském úřadu neuspěl s odvoláním proti rozhodnutí nižší instance.

Podle předsedy klubu zastupitelů Starostové ProOlomoucký kraj Radima Sršně lze kvůli tomuto případu vážně pochybovat o tom, zda Baláš splňuje kritéria požadovaná zákonem o úřednících samosprávných celků. "Nezpochybnitelnost a transparentnost výběru šéfa krajských úředníků je podle našeho názoru pilířem dobré správy kraje," řekl Sršeň.

Místo v čele olomouckého krajského úřadu se uvolnilo poté, co na začátku března rezignovala jeho ředitelka Lucie Štěpánková. Své rozhodnutí nekomentovala. Funkci opustila poté, co zastupitelé odvolali hejtmana Otu Koštu (ANO). Ten v únoru novinářům řekl, že jeho spolustraníci z ANO požadovali odvolání Štěpánkové, Košta jim ale nevyšel vstříc.

Štěpánková po rezignaci odmítla pracovní pozice, které jí hejtmanství nabídlo, a následně dostala výpověď. Řízením krajského úřadu byla poté dočasně pověřena její zástupkyně a vedoucí odboru kanceláře ředitele Svatava Špalková.

Témata:  Milan Chovanec Olomouc Prostějov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy