Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský premiér Netanjahu ocenil Česko za kritiku rezoluce UNESCO

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém - Česko dlouhodobě patří k nejbližším izraelským spojencům a premiér židovského státu Benjamin Netanjahu ocenil kritický přístup české Sněmovny k rezoluci Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Rezoluci kritizující Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě tento týden odmítla česká Poslanecká sněmovna, která vyzvala vládu, aby pozastavila členské příspěvky určené pro UNESCO. Praha by letos měla zaplatit přes 30 milionů korun.

"Je to správné, důstojné a odvážné rozhodnutí, které by ostatní měli následovat," citoval list The Times of Israel izraelského premiéra. Jeho země si začátkem června připomene 50. výročí šestidenní války, v níž Izrael právě východní část Jeruzaléma získal na Jordánsku.

Izrael považuje Jeruzalém za své hlavní město, což však mezinárodní společenství kvůli anexi jeho východní části odmítá a uznává jako metropoli Tel Aviv.

Témata:  Benjamin Netanjahu UNESCO Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy