Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český biolog Marek Eliáš přišel s revoluční teorií vzniku života na Zemi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Praha - Biolog Marek Eliáš z ostravské přírodovědecké fakulty tvrdí, že protisté (prvoci) jsou odpovědí na otázku, z čeho se před jednou až dvěma miliardami let vyvinul pozemský život.

Eliáš získal speciální Cenu Nadačního fondu Neuron za biologický výzkum jednobuněčných eukaryotických mikroorganismů. "Je to základ veškeré rozmanitosti života, nepřeberná změť, z níž se jich pár posléze úspěšně transformovalo v živočichy a rostliny. Fascinují mě všichni ti prvoci, řasy, s bičíkem či bez, kuličky a oválky, různorodé a málo probádané," vysvětluje dále Eliáš.

Na fakultě dlouho nevěděl, kterým směrem jít, až se tehdy objevil nový proud - analýza genetické informace uložené v deoxyribonukleové (DNA) či ribonukleové kyselině (RNA) u rostlin. "Každý nový genom byla tehdy událost, no a do této etapy jsem vstoupil. Teď nechávám vygenerovat DNA z buněk a zkoumám, jak je genetická informace uspořádaná," uvedl dále.

Na přírodovědecké fakultě se zabývá analýzou veškeré genetické informace uložené v DNA a u některých virů v RNA konkrétního organismu.

Eliáš podle svých slov informace srovnává a hledá v tom systém a snaží se porozumět, co který úsek v DNA či RNA znamená. Nedávno spolu se svým týmem objevil tři nové genetické kódy a zjistil, jak probíhá jejich evoluce. Podobně objevili také novou bakterii, která infikuje skupinu řas tak, že do ní zkopíruje část své DNA. Jeho práce, ostře sledovaná a ceněná i v zahraničí, může být perspektivní například pro vývoj nových léků a biotechnologií.

Opakující se struktury hledá a nachází Eliáš také ve své druhé vášni, kterou je národopis a lidové písně.

Témata:  život vědci Země 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy