reklama

Kromě klíčových voleb budily zájem přítomných také výsledky dnešních utkání posledního kola fotbalové ligy. "Slavia už vede 3:0," ohlásil moderátor krátce před půl sedmou večer, což někteří z delegátů ocenili potleskem. Průběžné výsledky fotbalových zápasů zazněly v prodlevách mezi hlasováními o obsazení míst ve vedení strany.

Na začátku sjezdu zazněla, jak je zvykem, česká stání hymna v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové. Na klavír, který byl pro tuto příležitost přistaven na pódium, ji doprovodil zpěvák a skladatel Ondřej Gregor Brzobohatý. Následovala hymna EU Óda na radost.

Třetí hudební vložkou hned na úvod byl Svatováclavský chorál. Lidovci ho obvykle zpívají na konci svých sjezdů. Tentokrát zazněl dříve kvůli speciálnímu dárku, který vedení strany věnovala pražská organizace. Tím byl lidovecký prapor z dob první republiky. Prapor z roku 1929 vyšívaly sestry boromejky, z jedné strany je na něm vyobrazen český patron kníže Václav.

Tradičním poznávacím znakem lidoveckých jednání je oslovení "bratři a sestry". Šéf STAN Petr Gazdík potom, co sjezd schválil volební koalici se STAN, oslovení upravil. "Milí bratranci a sestřenice," uvedl Gazdík svůj projev.