Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidátky ČSSD: Lídrem na jihu Moravy je Sobotka, ve středních Čechách je to Hamáček a Valachová

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lídrem jihomoravských sociálních demokratů pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny bude premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Středočeskou ČSSD povede stejně jako před čtyřmi lety nynější předseda dolní komory Jan Hamáček.

Na druhém místě na jihu Moravy je předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, který nahradil Jeronýma Tejce po jeho rozhodnutí neobhajovat poslanecký mandát kvůli nesouhlasu s některými názory současného vedení strany. Na kandidátce je 34 lidí. Na šestém místě je bývalý primátor Brna Roman Onderka. Brněnská organizace ČSSD se při dubnovém jednání krajského výboru snažila o to, by měl Onderka lepší postavení, což neprošlo.

Dvojkou na kandidátce ve středních Čechách je odstupující ministryně školství Kateřina Valachová, třetí místo patří poslanci a ekologovi Václavu Zemkovi. S nominací Valachové nesouhlasili někteří sociální demokraté kvůli kauze sportovních dotací na ministerstvu školství. Výzva kolínské ČSSD, aby Valachová nekandidovala, ale byla spíše ojedinělým postojem.

Kandidátku sociálních demokratů pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny povede v Karlovarském kraji poslankyně Markéta Wernerová. Krajská organizace ČSSD je od loňského prosince bez předsedy poté, co Petr Navrátil v organizaci přerušil členství. Funkce se vzdal kvůli kauze údajně zmanipulovaných projektů ROP Severozápad, stejně jako dva členové krajského výkonného výboru strany Jakub Pánik a Miloslav Čermák.

Kandidátku ČSSD pro sněmovní volby povede v Královéhradeckém kraji náchodský starosta a poslanec Jan Birke. Jako lídra jej potvrdilo krajské referendum. "V první trojici jsou dále poslanec Robin Böhnisch a starostka Kopidlna Hana Masáková. Čtyřkou bude živnostník Pavel Folk, z pátého místa by měl kandidovat lékař Lubomír Hejzlar," uvedl krajský tajemník strany Petr Náhlovský.

Hnutí ANO v kraji by měla vést do voleb náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. V čele kandidátky občanských demokratů bude poslanec a trutnovský starosta Ivan Adamec, komunisté budou mít na prvním místě poslance a krajského zastupitele Zdeňka Ondráčka. Koaliční kandidátku KDU-ČSL a hnutí STAN povede poslanec, místopředseda vlády a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Lídrem kandidátky TOP 09 by měl znovu být bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. Za Piráty bude jako jednička kandidovat krajský a trutnovský zastupitel Martin Jiránek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Jan Hamáček

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy