reklama

„Jste profesionální designér, vlastníte start-up, jste student nebo prostě jen máte kreativní mysl se zájmem o naši budoucnost? Máte nápady, jak najít inspirativní a praktická řešení pro boj proti klimatickým změnám a jak pomoci lidem vyrovnat se s jejich následky? Připojte se ke Climate Action Challenge podporované IKEA Foundation," uvedla IKEA na svém facebooku. Text doplnila fotkou, která mnohé uživatele sociálních sítí pobouřila.

„Co nám podsouváte abychom respektovali běžence a jejich kulturu, pomáhali jim, co to má společného s obchodem jako jste Vy, IKEA ? Žádné multi kulti nebude a Švédsko je toho důkazem kam vede tahle pomoc!!!" zlobil se jeden z uživatelů, podle kterého je fotka propagací přijímání uprchlíků.

„Budoucnost? Český text… a kde jsou bílé děti? Nic nepřeháním, vidím, slepá nejsem. Je to pěkné masírování podvědomí. A nikdo nebude trapně vykládat, že někdo něco přehání. Národ český chce zachovat svou zem svým dětem,“ napsala rozzlobená klientka.

Další začali vyhrožovat, že už v obchodech IKEA nekoupí „ani dřívko". „Copak jsme pro tu havěť v minulých letech udělali málo? Co udělali oni pro nás? Copak my můžeme za to, že se množí jako potkani a pak nemaj co do huby? My jsme zavinili jejich občanské války? Ani korunu bych ji nedal! Ať se postarají sami o sebe, a hlavně ať sem nelezou!“ udeřil další.

Pro podobné kritiky má IKEA jasný vzkaz: „Nevhodné, ale i komentáře s rasistickým podtextem zde nebudou tolerovány. Děkujeme za pochopení.“

Příspěvek společnosti naopak ocenili aktivisté. „Děkujeme společnosti IKEA, že upozorňuje na boj s klimatickými změnami. Použitá fotka je z našeho projektu v Indii, kde sluneční energie dodává vesnici potřebnou elektřinu. Čistější budoucnost a elektřina se prosazuje i u nás. Horní Jiřetín přechází na obnovitelné zdroje a začíná to solárními panely na škole,“ ocenila postoj společnosti organizace Greenpeace Česká republika

I mezi uživateli se našli tací, kteří se společnosti IKEA zastali. „Milá Ikeo, podstatná většina národa českého vaši myšlenku podporuje a vítá, nenechte se znechutit, držím vám palce! Tyhle projekty mají smysl a jsou parádní, nesuďte nás z těch pár nenávistných zamindrákovaných jedinců tady. Za tu rozumně smýšlející většinu se tu podepisuji já, Milan Zbornik,“ napsal na zeď společnosti jeden z uživatelů.