Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnickému se nelíbí rozpočet pro obranu, bude jednat s Pilným a Sobotkou

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se kvůli rozpočtu příští týden setká s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Nedovede si představit, že by vláda nesplnila závazek vydávat v roce 2020 na obranu 1,4 procenta HDP.

Podle návrhu ministerstva financí by vojáci v roce 2020 měli dostat jenom 1,16 procenta HDP. "Moc si nedovedu představit, že by ten závazek naplněn nebyl," uvedl Stropnický.

"Je to pro mě pracovní nástřel a teď se musíme vážně bavit o tom, jak na tu kvótu 1,4 procenta vystoupat," komentoval první návrh rozpočtu, který před svým odvoláním předložil Pilného předchůdce a stranický šéf Andrej Babiš (ANO).

Stropnický upozornil na to, že pokud by se aktuální návrh rozpočtu neměnil, v roce 2020 by obraně chybělo oproti původnímu plánu 20 miliard korun.

Ministr dodal, že pokud se nepodaří najít způsob, jak koaliční závazek dodržet, nebude reálné navýšit do roku 2024 nebo 2025 rozpočet na dvě procenta HDP. Dvě procenta svého HDP by podle dohody členských zemí NATO měli jednotliví spojenci vydávat na obranu. Česko tento cíl ve čtvrtek potvrdilo na summitu NATO.

Témata:  Martin Stropnický státní rozpočet Armáda České Republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy