reklama

Jabůrek za půjčení armádní střelnice zbrojařům a zneužití materiálu za téměř osm milionů korun dostal u Okresního soudu v Olomouci původně podmíněný trest deset měsíců.

"Soud změnil rozsudek ohledně obžalovaného tak, že jej zprostil obžaloby, neboť dospěl k závěru, že jednání obžalovaného není trestným činem, tedy nenaplňuje znaky trestného činu," potvrdil serveru iRozhlas.cz mluvčí olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Michal Renda.

Kauza začala před více než třemi lety. Podle policie a státního zástupce tehdy dva vojáci půjčili soukromému zbrojaři STV Group vojenskou střelnici Libavá. Firma při střelbách podle soudu nezákonně užívala vojenský materiál i práci vojáků v hodnotě přes 7,7 milionu.

Druhým obžalovaným byl tehdejší šéf odboru nakládání s nepotřebným majetkem při ministerstvu obrany Ľuboš Hajduk, kterého už zprostil obžaloby olomoucký soud. Podle něj pouze Hajduk plnil pokyn nadřízeného, nepodařilo se prokázat, že věděl o nezákonnosti střeleb.

"Můj klient stál na konci řetězce, nijak se nepodílel na naplánování předmětných střeleb a jen plnil zadané úkoly a plán Armády České republiky stanovený nadřízenými. Netušil, že se nejedná o zkušební střelby z houfnic Dana patřících armádě," uvedl už na začátku března advokát Jelínek. Odvolacím zprošťujícím rozsudkem svitla Jabůrkovi naděje na výsluhy, které od armády dostane.