reklama

Většina lidí (62 procent) si zájezd organizuje sama a nevyužívá tedy služeb cestovních kanceláří. V tuzemsku bude trávit volno 65 procent Čechů včetně těch, co vyjedou i do zahraničí.

Značné rozdíly v trávení volna průzkum zjistil podle jednotlivých krajů. Do některé evropské země plánuje vyrazit na dovolenou například 41 procent obyvatel Královéhradeckého kraje, ale 61 procent Pražanů. Mimo Evropu vyrazí jen pět procent lidí ze severu Moravy, v Praze ale přes 15 procent.

Z hlediska dopravního prostředku preferuje 46 procent lidí auto, třetina vyrazí na dovolenou letadlem, 11 procent autobusem a sedm procent vlakem. Přes 77 procent lidí uvádí, že za největší benefit auta považuje možnost svobodně jet kamkoli, a to i v místě dovolené. Poruchu auta již někdy mělo na dovolené 15 procent Čechů, víckrát ji zažilo sedm procent lidí.

Z dalšího aktuálního průzkumu Nielsen Admosphere vyplývá, že alespoň jednou plánuje letos vyjet na týdenní dovolenou 72 procent Čechů. Nikam naopak neplánuje vyrazit 28 procent lidí. Za domácí dovolenou lidé chtějí utratit za osobu průměrně 6328 Kč, za zahraniční pak 15.133 Kč na osobu.