Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro zvýšení úrokových sazeb zatím není důvod, říká šéf ČNB Ruskok

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bouzov - Analytici míní, že po ukončení měnových intervencí bude dalším krokem ČNB zvýšení rekordně nízké 0,05procentní diskontní sazby. Podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka není zatím naléhavý důvod ke zvýšení úrokových sazeb.

Bankovní rada na svém mimořádném měnověpolitickém zasedání dne 6. 4. 2017 rozhodla o ukončení používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby.

"Zatím žádný naléhavý důvod není. Ta inflace je de facto na cíli a podle našich odhadů se toho cíle víceméně bude držet. Takže uvidíme, jaký prostor pro to zvýšení sazeb bude. Zatím bych to neviděl, že se něco mění oproti poslední prognóze," uvedl Rusnok v Bouzově na Olomoucku.

Podle guvernéra se po dubnovém ukončení intervencí kurz koruny vyvíjí příznivým směrem. "Zatím to hodnocení je veskrze pozitivní. Nedošlo k žádnému šoku, koruna mírně posiluje. Je to odpovídající zpřísnění měnových podmínek. Zatím velmi, velmi mírné, takže s tím vývojem jsme určitě spokojeni," řekl Rusnok.

Sazby by centrální banka podle Rusnoka mohla zvýšit až s odstupem doby. "My jsme to avizovali, že pokud bude vývoj zhruba odpovídat tomu, co prognózujeme, tak někdy v druhé polovině roku, ale může to také být až v příštím roce, dojde, doufejme, k odpoutání úrokových sazeb od nuly, kde zatím de facto vlastně zůstávají," konstatoval guvernér.

Bankovní rada ČNB na začátku května na prvním měnovém zasedání po ukončení kurzového závazku jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Sazby centrální banka snížila na minima v listopadu 2012.

Jedním z následků vyšších sazeb bude postupný růst úroků u půjček, tedy jejich faktické zdražení. Záležet ovšem bude podle nich i na kurzu koruny.

Témata:  Jiří Rusnok ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy