Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policejní vůz BMW havaroval při ukázce Zemanovi, tvrdila policie. Já tam nebyl, oponuje prezident

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - V Česku se řeší nová kauza, která zasahuje až na Hrad. Policejní vůz za čtyři miliony korun havaroval v noci na dnešek na Brněnsku, údajně při představení auta prezidentovi Miloši Zemanovi. Zraněna byla dvoučlenná posádka vozu. Jedním ze zraněných je zástupce šéfa protokolu Hradu Vladimír Kruliš.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie nejprve uvedla pouze, že vůz sjel ze silnice kvůli náhlým zdravotním problémům řidiče. Později policejní mluvčí doplnila, že se nehoda stala při představení techniky složek Integrovaného záchranného systému (IZS) Zemanovi.

Prezident však při debatě s občany ve Veselí nad Moravou řekl, že policie lhala a žádné zkušební jízdě nepřihlížel. Jihomoravská policie dnes odpoledne potvrdila, že prezident osobně u ukázky nebyl.

"Dozvěděl jsem se, že krajské oddělení policie vydalo zprávu, že jsem přihlížel oné zkušební jízdě v deset hodin večer. Chtěl bych říct, že krajské oddělení lhalo, protože jsem zkušební jízdě nepřihlížel a v deset hodin večer jsem si ve své posteli četl monitor," řekl Zeman, kterého se na Krulišovu nehodu ptal jeden z občanů. Prezident doplnil, že Kruliše navštíví v nemocnici.

"Uskutečnilo se setkání představitelů IZS s prezidentem republiky, jehož součástí byla i prezentace vybavení IZS včetně praktické ukázky. Při této praktické - faktické ukázce došlo k nehodě vozidla," řekla mluvčí policie Štěpánka Komárová serveru iDnes.cz.

Její GIBS mluvčí Radka Sandorová ČTK potvrdila, že inspekce od policie obdržela spisový materiál k havárii, ale bližší informace zveřejnit nemůže.

"Nařízení ministerstva vnitra číslo 33/2011 stanoví, že v dopravních prostředcích mohou být přepravováni jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů," sdělila dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Havarovaný vůz je BMW i8, které stojí čtyři miliony. Policie dostala hybridní vůz k testování v první polovině května, jezdí především po jihomoravských rychlostních silnicích. Auto má zapůjčené od firmy Invelt na šest měsíců, nebo do ujetí 20.000 kilometrů, podle toho, co nastane dřív. "Pro naši firmu je důležité, aby byla posádka v pořádku. Vůz je standardně pojištěný," sdělila ČTK mediální zástupkyně firmy Zita Vinšová. Na dotaz, zda policisté dostanou totožný náhradní vůz, nebo budou čekat na opravu poškozeného, neodpověděla.

Témata:  Miloš Zeman Policie ČR Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy