Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lijáky a bouřky zaměstnaly hasiče, na Bruntálsku budovali ochranné hráze

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: www.ukfirephotos.co.uk

Pardubice/Bruntál - V úterý odpoledne a večer se do Česka přihnaly silné bouřky a hasiči měli plné ruce práce. V Pardubickém kraji museli od úterních 14:00 do dnešních 7:00 vyjíždět k 44 zásahům.

V Pardubicích hasiči vytahovali dodávku, která se částečně propadla do komunikace. Jinde pročišťovali vodní toky a silnice od nánosů bahna a kamení.

Naplavenou zeminu odstraňovali také u Oldříše na Svitavsku, kde sesuv půdy na koleje po přívalovém dešti přerušil provoz na železniční trati mezi Borovou a Poličkou. V Sopotnici na Orlickoústecku úder blesku zapálil stoh slámy.

Úterní bouřky zaměstnaly hasiče také na Bruntálsku. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů a garáží v obci Staré Heřminovy, kterou se prohnala bouře, přívalový déšť i kroupy.

"Hasiči také stavěli u několika rodinných domků ochranné hráze z velkých vaků, plněných vodou. Nemáme hlášeno žádné zranění," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. První jednotky hasičů vyjížděly podle něj ze základen do postižené obce kolem 16:30 odpoledne, poslední se vracely zpět na základny až kolem 23:00. Ve Starých Heřminovech hasiči čerpali vodu z 41 objektů.

Dnes bude oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky, na jihu a východě i bouřka a zpočátku až zataženo. Během dne od severu částečné ubýváníoblačnosti. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, na jižní Moravě až 29 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, k večeru bude slábnout.

Témata:  bouřky Pardubický kraj Olomoucký kraj hasiči

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy