Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na podzim bude spuštěna účtenková loterie k EET. Ušetříme na kontrolách, plánuje Pilný

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Letos 1. listopadu by měla být spuštěna účtenková loterie k elektronické evidenci tržeb (EET). Ministr financí Ivan Pilný (ANO) si od ní slibuje hlavně úspory na straně kontrol. V otevřeném výběrovém řízení na provozovatele loterie zvítězila společnost Wincor Nixdorf.

Přínosy loterie by podle Pilného mohly převýšit náklady na provoz, které dosáhnou 12,4 milionu korun bez DPH. "Záležet bude na tom, jak se k tomu postaví občané," uvedl.

Wincor Nixdorf bude zajišťovat registraci účastníků loterie, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu.

MF původně chtělo spustit účtenkovou loterii s názvem "Účtenkovka" v polovině letošního roku. Podle materiálu "dodavatel služeb předpokládá nejzazší termín dodání služby v polovině září 2017".

Na celkové zabezpečení účtenkové loterie je v rozpočtu MF pro letošek 100 milionů korun. MF hodlá ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21.000 výher. "V rámci výher se počítá s pěti hlavními výhrami, a to první výhra jeden milion korun, druhá výhra automobil (v hodnotě přibližně 400.000 Kč), třetí výhra 300.000 Kč, čtvrtá výhra 200.000 Kč a pátá výhra 100.000 korun. Větší část výher je pak rozložena následovně: 20 výher po 20.000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20.000 výher po 100 Kč," uvádí materiál ministerstva.

Loterie má podle ministerstva zákazníky motivovat k přebírání účtenek, a tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní. Losování bude každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ivan Pilný Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy