Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší spornou kauzu: Policistka prý nechala umírat svou matku

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

Praha - Případ policistky, která dle obžaloby nechala umírat svou nemohoucí matku na podlaze v předsíni společného bytu, dnes začal řešit Městský soud v Praze. Za úmyslné ublížení na zdraví hrozí ženě až 10 let vězení.

Státní zástupkyně Margita Kralická uvedla, že matka upadla počátkem září 2015 v ložnici na zem a nemohla se zvednout. Podle lékaře morbidně obézní žena při pádu neutrpěla žádný úraz, mohla ale prodělat například srdeční kolaps. Doplazila se do předsíně, kde jí dcera pomohla položit se na bok. Ve stejné pozici pak žena zůstala až do začátku listopadu, kdy ji přivolaní záchranáři našli mrtvou.

"V důsledku toho, že ležela dlouhou dobu nahá na podlaze chodby bytu nebo na tenké matraci v takřka v neměnné poloze přikrytá pouze dekou, se postupně horšil její zdravotní stav," tvrdí žalobkyně.

Znalec psycholog Petr Goldmann uvedl, že obžalovaná je výrazně introvertní a emočně labilní. "Její schopnost porozumět náročným životním situacím je značně omezena. S matkou měla dobrý vztah, to ale neznamená, že to pro ni byl vztah jednoduchý. Matka vůči ní byla po léta velmi autoritativní a ona se neodvážila její přání a pokyny nerespektovat," popsal.

Doplnil, že matka byla podle dcery dlouhodobě přesvědčená o tom, že má rakovinu, zároveň se ale nechtěla nechat vyšetřit. "Je velmi pravděpodobné, že tam tento fakt hrál zásadní roli," uvedl. "Ve své nerozhodnosti nebyla obžalovaná schopna udělat vážnější krok. Myslela si, že se o matku stará nejlépe možně při tom základním omezení, že nesmí zavolat lékaře," řekl.

Státní zástupkyně trvá na tom, že dcera měla matce i přesto sehnat pomoc. Totéž si myslí i patolog Petr Tomášek. "To je i laicky známá věc, že pacient v tomto věku a s touto obezitou nemůže dlouhodobě zůstat ležet na podlaze bez cizí pomoci, ať si ji přeje, nebo nepřeje," prohlásil u soudu.

Předvolaná koronerka dnes v kauze policistky řekla, že s odmítáním jakékoliv lékařské pomoci se u starších pacientů setkává poměrně často.

Témata:  soudy Praha úmrtí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy