Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický jednal s Pilným, řeč byla o vyšším rozpočtu pro obranu

Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - O navýšení rozpočtu ministerstva obrany ve středu jednal ministr Martin Stropnický s novým šéfem financí Ivanem Pilným (oba ANO).

Stropnický svého stranického kolegu informoval, že pokud chce Česká republika dodržet alianční závazky a plány na nákupy vojenské techniky, musí do roku 2020 stoupnout výdaje na obranu na 1,4 procenta HDP. ČTK to sdělil Stropnický. Podle současných plánů ministerstva financí by Česko dávalo na obranu v roce 2020 jen 1,16 procenta HDP.

Závazek vydávat 1,4 procenta HDP na obranu v roce 2020 přijala nynější vládní koalice na podzim 2014. V současné době dostává ministerstvo obrany ze státního rozpočtu jen kolem jednoho procenta, alianční závazek přitom činí procenta dvě. Naprostá většina členských zemí sice výše dvou procent nedosahuje, Česká republika je ale se svým poměrem výdajů na obranu a HDP v poslední třetině spojeneckých států.

Představitelé ČR v rámci NATO slibují, že závazek 1,4 procenta HDP do roku 2020 bude splněn a že o čtyři až pět let později budou vojáci dostávat dvě procenta HDP. Návrh státního rozpočtu na příští rok, který obsahuje výhled na další dva roky, ale tento slib nezohledňuje. I když by měl rozpočet ministerstva obrany každoročně stoupat, v roce 2020 by měl podle plánů ministerstva financí dosáhnout jen 1,16 procenta HDP.

Témata:  Martin Stropnický Ivan Pilný Armáda České Republiky státní rozpočet

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy