Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokud Babiš média neprodá, trvá riziko jejich zneužití, varuje Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropský parlament dnes jednal o situace kolem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho médií. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k tomu poznamenal, že dokud exministr financí neprodá média, která vlastní, bude přetrvávat riziko jejich zneužití v politickém boji.

"Pochybnosti a velké otazníky tady přetrvávají," řekl Sobotka. Podle něj uniklé nahrávky i vyjádření některých novinářů z deníku Mladá fronta Dnes ukazují, že Babiš úkoloval média, která vlastnil prostřednictvím vydavatelství Mafra.

"Dokud nedojde k tomu, že ta média budou jednoznačně oddělena, například dokud je Andrej Babiš neprodá, tak ta rizika, ty pochybnosti tady budou existovat i nadále," řekl premiér.

Situací se dnes zabýval Evropský parlament, byť účast europoslanců na plénu byla velmi nízká. "Kdyby Andrej Babiš nechtěl koncentrovat ve svých rukou mediální, politickou a současně ekonomickou moc, tak by k této situaci nikdy nedošlo. V okamžiku, kdy Andrej Babiš vstoupil do politiky, tak se měl rozhodnout, jestli chce být představitelem státu, voleným zástupcem občanů, nebo jestli chce být podnikatel nebo jestli chce být mediálním magnátem," řekl šéf vlády.

Záležitost podle něj české reputaci v EU nepomohla. "Ale současně si myslím, že se ukázalo, že jsme schopni ten problém řešit v rámci našich mechanismů. A byl to mimo jiné důvod, proč jsem navrhl odvolání Andreje Babiše z vlády," uzavřel Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy