Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kajínek prezidentem? Piráti ho chtějí poslat na Hrad

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Foto: Tomáš Soukup / INCORP images

Praha - Člen České pirátské strany Michal Kracík navrhl Jiřího Kajínka jakožto kandidáta na českého prezidenta. Učinil tak v rámci internetové hry Prezident 21. Kracík zmiňuje, že bývalé vězně už jsme na Hradě několikrát měli, příkladem je Václav Havel i Gustav Husák.

Člen České pirátské strany Michal Kracík pobouřil část veřejnosti tím, že v internetové hře Prezident 21 Karla Janečka navrhl na post hlavy státu omilostněného Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu. 

"Mnoho lidí pohoršilo, že se někdo (já) opovážil nastolit otázku, zda by mohl být prezidentem pravomocně odsouzený nájemný vrah," píše Kracík na svém blogu serveru iDnes.cz. Kracík se na celou věc dívá prizmatem toho, zda by Kajínek ze zákona mohl kandidovat a dospívá ke kladné odpovědi. "Dokonce by pravděpodobně mohl být zvolen i během výkonu trestu a sám si pak následně udělit milost. Pokud by mu tedy vůbec někdo dal svůj hlas.Bylo by snadné zpřísnit zákon tak, aby takový člověk vůbec nemohl být nominován," míní Kracík.

V souvislosti s prezidentskou volbou zmiňuje skutečnost, že Miloš Zeman je nyní považován za jednoho z nejoblíbenějších politiků v zemi a také za favorita volby příští rok v lednu. A právě tento nejoblíbenější politik Kajínka omilostnil a pochybuje o jeho vině. "Co teď na to řekne těch 60% jeho potenciálních voličů?Abstrahujme nyní na chvíli od osoby Jiřího Kajínka a zeptejme se, zda nemůže nastat situace, kdy je opravdu bývalý, či dokonce i současný, vězeň morálně i osobnostně způsobilý a lidem chtěný, aby na Pražský hrad usedl. Už se to stalo v osobě Václava Havla," dodal. Stejně tak strávil ve vězení nějaký čas jeho předchůdce Gustav Husák, který byl za minulého režimu odsouzen na doživotí a odseděl si 9 let.

Pirát tak naznačuje, že představa Jiřího Kajínka jako prezidentského kandidáta a prezidenta ve skutečnosti nemusí být absurdní. Hlavní pojistkou, aby se Kajínek do skutečné prezidentské volby nedostal, je podmínka, že kandidát musí posbírat podpisy 20 poslanců nebo 10 senátorů, případně 50 tisíc občanů.

"A i kdyby se to stalo - což jsem záměrně nasimuloval ve hře Prezident 21 - je na nás, na voličích, abychom vybírali své volené zástupce zodpovědně a ne podle okamžitých sympatií, popularity, vzdoru či ve jménu tzv. "menšího zla"," dodává Kracík. Sám se pozastavuje nad tím, že ve hře jsou mezi nominovanými souzený David Rath, kmotr Ivo Rittig a "komunistická troska" Miloš Jakeš. 

Hře momentálně vévodí kandidát Jiří Drahoš, následuje ho Michal Horáček a Šimon Pánek, který kandidovat odmítl. Na posledním místě je stále současná hlava státu Miloš Zeman. Jiří Kajínek se nyní nachází na 166. místě z celkem 542 kandidátů. 

Témata:  Pražský Hrad Jiří Kajínek Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy